Sreda 24.09.2014.
20:56
Beta

U Poljskoj vojna vežba NATO protiv ''crvenih sa istoka''

Rade na kolektivnoj odbrani: Snage NATO-a u Poljskoj
 

"Želimo da uvežbamo odbrambenu operaciju po članu 5. Sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani. Neki od elemenata scenarija biće iznenađenje za vojnike. To treba da bude istinska vežba, a ne smotra", kazao je na otvaranju "Anakonde" poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

Ministar je podsetio da su ovo prve tako masivne vojne vežbe otkako je izbio sukob u Ukrajini. Prema scenariju, vojnici Saveza zemalja Plavog mora označeni kao "plavi" nastojaće da odbrane fiktivnu članicu saveza Vislandiju i njene izvore energenata od napada armija država okupljenih u Istočnom Evrolandu čiji vojnici su označeni kao "crveni".

U ovogodišnju "Anakondu" uključena je pored vojske i državna uprava iz pet vojvodstava. Na teren na kopnu, moru i u vazduhu da brane Vislandiju izlazi 17 brodova, 25 aviona i 126 oklopnih transportera.

Ovogodišnje vežbe "Anakonda", koje se od 2006. godine održavaju svake druge godine u Poljskoj kao najveća provera njene vojske, završavaju se 3. oktobra, a među 12.500 vojnika je 750 iz savezničkih armija NATO.

2024 © - Vesti online