Petak 09.04.2010.
16:11
Tanjug

Kazna za kršenje zakona-200.000 dinara

Uz kazne doslednija primena zakona: Rodoljub Šabić
 

"Glavni mehanizam koji bi trebalo da se nađe u zakonu usmeren je na obezbeđivanje izvršenja odluke poverenika i sastoji se u izricanju novčane kazne do 200.000 dinara dok se obaveza ne izvrši", rekao je Šabić, istakavši da je suština što će "taj mehanizam sada biti u rukama poverenika".

Prema njegovim rečima, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je vlada juče usvojila, treba da bude propraćen i nizom drugih koraka koji su dogovoreni, a pre svega povećanjem odgovornosti za kršenje zakona na različite načine.

On je rekao da je, prema tom predlogu, predviđeno da se za svako nepoštovanje zakona izriču sukcesivne kazne u iznosu do 200.000 dinara.

"Ukupan iznos tih kazni može da bude 200.000 dinara što je za većinu građana respektabilan novac, a verujem da će u svakom slučaju ta mera dati pozitivne efekte, naročito ako bude propraćena zaoštravanjem prekršajne odgovornosti", dodao je Šabić.

On je ocenio da je ovo je pozitivan korak i dokaz da je ispoštovan dogovor koji je pre dvadesetak dana postignut sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Tom prilikom sam ukazao na neke hronične probleme u funkcionisanju ovog zakona, pre svega na probleme za koje je odgovorna vlada jer ne daje odgovarajuću podršku za njegovu primenu", rekao je Šabić.

2024 © - Vesti online