Sreda 24.09.2014.
13:12
Telegraf, B92

Ugljanin traži pravo samoopredeljenja za Bošnjake

Sulejman Ugljanin: POštovati (ilegalni) referendum iz 1991.
 

Osim opštih uslova za Bošnjake - da je upisan kao Bošnjak, ima i onih da mu je vera islam, a jezik bošnjački, kao i da poštuje grb, zastavu i himnu Sandžaka "Ja sin sam tvoj" (slična bosanskoj)!

Posebno je interesantan zahtev da su svi dužni da priznaju i poštuju rezultate referenduma za autonomiju Sandžaka koji je 1991. godine u ilegali (od kuće do kuće) organizovao tadašnji nepriznat Muslimanski nacionalni savet!

Od devet tačaka uslova, posebno privlači pažnju šesti uslov koji kaže: "pravo Bošnjaka na samoopredeljenje"!

"Statut SDA Sandžaka traži da se zalažemo za autonomiju. Ja sam kao član prethodne vlade bio prihvaćen sa tim stavom i do danas ga nisam promenio. Nije to samo da SDA traži autonomiju, već to traže i građani koji su se na referendumu 1991. godine tako izjasnili. Autonomija Sandžaka je nešto normalno i to će i biti", rekao je Sulejman Ugljanin na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio da će biti nosilac liste za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Sandžak kao Južni Tirol

Potpredsednik i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da bi Sandžak trebalo da ima visok stepen autonomije po modelu Južnog Tirola. On je posle posete toj austrijskoj pokrajini, gde se razgovaralo o "saradnji na definisanju autonomije Sandžaka kao prekogranične evropske regije između Srbije i Crne Gore", rekao da je visok stepen autonomije najbolji način da u Sandžaku "bogati ljudi žive slobodno i ostvaruju svoja prava i, u skladu sa Ustavom, domaćim zakonima i međunarodnim normama, upravljaju sistemom u kome žive".

 

"Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka", ocenio je Imamović u intervjuu za "Politiku".

 

Imamović je ocenio i da stanje demokratije u našoj zemlji nije na dovoljno visokom nivou, kao što je to u Velikoj Britaniji gde je građanima omogućeno da kažu šta žele, misle i osećaju.

 

"Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu", ocenio je Imamović za "Politiku", podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.

2024 © - Vesti online