Sreda 24.09.2014.
12:25
Beta

Poljski rudari blokirali vozove sa ruskim ugljem

Rudri optužuju Ruse za nelojalnu trgovinu
 

"Možemo da blokirako prelaz ako treba do kraja sedmice. Želimo da upozorimo da se u Poljsku propušta jeftin ugalj, a nikoga ne zanima šta je s tako velikom granom kao što je rudarstvo, a preko njega i sa energetskom bezbednošću Poljske", kazao je na blokiranoj granici jedan od lidera sindikata Solidarnost, Stanjislav Kliš.

Rudari su od jutros sprečili prolazak jednog voza s ruskim ugljem, a planiraju da okupiraju i druge granične prelaze preko kojih u Poljsku stiže ruski ugalj. "Nećemo pustiti nijedan voz koji prevozi u Poljsku ugalj iz Kalinjingradske oblasti", kazao je Kliš.

Rudari su ukazali vladi i privrednicima da je za teško stanje u rudarstvu jedan od krivaca upravo uvoz uglja iz Rusije po cenama koje rudari označavaju kao dampinške, sa kojima poljski ugalj ne može da konkuriše, a Rusiju optužuju da u cenu uglja ne uračunava transport.

U skladištima Poljske kompanije za ugalj stoji oko pet miliona tona neprodatog uglja, a po podacima Evrostata, u prvom kvartalu ove godine Poljska je samo iz Rusije uvezla 2,5 miliona tona uglja, što je za 35 odsto više nego prošle godine.

"Oko 80 odsto tendera u javnim nabavkama uglja dobijaju uvoznici ruskog uglja zato što imaju dampinške cene. Nekoliko milijardi zlota godišnje ide Rusima a poljski rudnici odlaze u propast. To je bolesno", kazao je danas šef Solidarnosti u rudnicima uglja Jaroslav Gžešik.

Vlada prethodnog premijera Donalda Tuska najavila je ovog meseca oštrije propise i da će pokušati da smanji uvoz nekvalitetnog i jeftinijeg uglja prvenstveno iz Rusije, međutim, sve se oteže zbog formiranja nove vlade premijerke Eve Kopač.

Rudari su odlučili da premijerki zagorčaju predstavljanje programa nove vlade, pred poslanicima u Sejmu poljskog parlamenta, 1. oktobra i zakazali su za taj dan velike demonstracije u Varšavi.

2024 © - Vesti online