Utorak 23.09.2014.
17:11 >> 17:55h
Srna

Pretnja po Južni tok?: Beograd prekršio propise o gasu

Srbija dužna da postupa po pravilima Energetske zajednice (Foto: Ilustracija)
 

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, sa kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

"Ta konstatacija Ministarskog savjeta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU", navedeno je u saopštenju Energetske zajednice sa sednice Ministarskog saveta u Kijevu.

Pročitajte još:

* EU: Srbija može da gradi Južni tok, ali po našim propisima

* Srbija između Istoka i Zapada

* Koga Srbija da izabere, Rusiju ili EU?

Podseća se da je Ministarskom savetu pitanje kršenja propisa u oblasti gasa prosledio Sekretarijat Energetske zajednice, pošto se Srbija nije uskladila sa propisima ni posle zahteva da to učini, upućenog u februaru - preneli su beogradski mediji.

Tada je, kako se navodi, Sekretarijat ocenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa - državni "Srbijagas" i "Jugorosgas" koji je 50 odsto vlasništvo ruskog "Gasproma", nisu provela obavezu da razdvoje prenos od snabdevanja i proizvodnje gasa.

Ministarski savet je izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila BiH time što nije donela zakon o sektoru gasa, ali je odgodio uvođenje sankcija za BiH do 2015. godine.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, da ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.

2024 © - Vesti online