Utorak 23.09.2014.
06:51
B. Đokić - Vesti

Srbija sedište FBI za Balkan

Najmoćnija kriminalistička policija otvara kancelariju u Beogradu
 

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u srpskim bezbednosnim službama, Srbija nije slučajno izabrana za mesto odakle će agent najmoćnije svetske policije u saradnji sa policijama Balkana raditi na suzbijanju visokotehnološkog kriminala.


- Mi smo do sada pokazali izvrsne rezultate u borbi protiv internet i ostalih vrsta visokotehnološkog kriminala. Zbog toga je i Srbija izabrana kao mesto odakle će specijalni agent FBI sarađivati sa policijama jugoistoka Evrope u suzbijanju ovih krivičnih dela. Takođe, sarađivaće se i u nadzoru islamskih ekstremista koji se bore u Siriji i Iraku, jer oni preko interneta, najčešće Fejbuka i Skajpa komuniciraju sa istomišljenicima u Srbiji, BiH, Makedoniji, kako bi se otkrila njihova mreža i način vrbovanja. To pokazuje koliko Amerikanci počinju da cene srpske službe bezbednosti. Treba napomenuti i da FBI ima slične kancelarije u nekoliko desetina zemalja u svetu, koje sarađuju sa ovom agencijom na borbi protiv kriminala - dodaje izvor "Vesti".
 

Nemačka policija uzor za Srbiju

Prema pisanju medija, novi model organizacije bezbednosnih službi i Srbiji najviše će ličiti na nemački BND, saveznu kriminalističku policiju. Prema Stojanovićevim rečima, Biro za koordinaciju službi bezbednosti bi kao kontrolno telo imalo tri celine, jednu u koju će se slivati analize, drugu operativnu koja će usmeravati rukovođenje službama na osnovu analiza i procena, kao i generalni isnpektorat koji će kontrolisati rad službi.

Inače i Srbija bi uskoro mogla da ima agenciju sličnu američkom FBI, ako je verovati najavama iz vrha države. U sklopu reforme službi bezbednosti Srbije, dosadašnje službe će se integrisati u tri nove celine, kaže Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti u skupštini Srbije i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije.


- Treba spojiti civilnu, odnosno deo BIA i vojnu obaveštajnu službu pod jednu kapu, a ostali deo BIA i vojnu kontraobaveštajnu službu pod drugu. Treća bi bila nešto nalik američkom FBI, pa bi trebalo SBPOK izdvojiti iz MUP i napraviti poseban biro, ali i monitoring centar, gde bi na jednom mestu bili svi prislušni uređaji - objašnjava Stojanović.

2024 © - Vesti online