Ponedeljak 22.09.2014.
08:42
Alo

Putin se sprema da isključi internet

Da se zna ko je glavni: Vladimir Putin

Gašenje svetske globalne mreže u Rusiji bi usledilo u slučaju ozbiljne vojne konfrotacije ili velikih protesta protiv vlade. Putin će danas održati sastanak Saveta za bezbednost na kome će ovo pitanje biti razmatrano.

“Uzimajući u obzir potpunu nepredvidljivost Amerike i Evropske unije, Rusija je spremna da preduzme mere da zaštiti svoju bezbednost. Mi moramo biti spremni na sve zbog naglog pogoršanja odnosa koji su na najnižem nivou još od Hladnog rata”, rekao je Dmitrij Peskov, Putinov portparol, koji je doduše rekao i da Rusija nema nameru da sebe izoluje od svetskog interneta.

Na sastanku Saveta za bezbednost biće razmatrano koje sve korake vlast može da preduzme da bi se Rusija isključila sa interneta u slučaju vanrednih situacija.

- Cilj je da se ojača ruski suverenitet u sajberprostoru. Jedan od predloga jeste da se pod državnu kontrolu stavi domen "ru", objavio je dnevnik "Vedomosti". U slučaju vanrednih okolnosti građani bi mogli da posećuju samo domaće sajtove, a ne zapadne koji se smatraju subverzivnim.


Većina medija u Rusiji je pod kontorlom Kremlja, ali za razliku od Kine, gde se protok informacija preko interneta lako kontoliše, u Rusiji je internet daleko pristupačniji. Ideja o stavljanu interneta pod kontrolu dolazi u trenutku kada je Rusija često na meti kritika zapadnih zemalja zbog situacije u Ukrajini, koju ruski mediji opisiju kao "herojsku borbu protiv fašizma u Kijevu".

2024 © - Vesti online