Nedelja 21.09.2014.
13:03
blic.rs

Zašto je selo Brestovac RAJ za život?

Selo Brestovac je jedno je od 25 sela u Srbiji i jedino na jugu koje je srpska vlada uvrstila na spisak sela povoljnih za život: Paprika je tamo najbolja
 

Sa 300 domaćinstava i 2.200 žitelja, smestilo se u kotlini sa parkom brestova i širokim ulicama, a ima sve što imaju i manji gradovi.

- Ponosni smo na osmogodišnju školu, crkvu koja dominira trgom, poštu, zdravstvenu stanicu sa specijalistima, biblioteku, mesnu zajednicu, sedam prodavnica, tri poljoprivredne i četiri zdravstvene apoteke, dve knjižare, fudbalski klub, dva preduzeća, piceriju i kafić - priča dipl. turizmolog Ivana Stojković, direktorka Doma kulture, organizator celokupnog društvenog života.

Brestovac se našao i u spotu Turističke organizacije Srbije "Soul FOOD Serbia", koji je obišao svet.


Brestovčani su najponosniji na svoj FK Železničar, koji ove godine obeležava 90 godina od formiranja.

- Iz naše škole fudbala ponikli su slavni fubaleri Zoran Milošević, Goran Stoiljković i Marko Vojinović. Klub je centar okupljanja talentovanih dečaka iz Jablaničkog okruga i uvek smo bili pri vrhu tabele - hvali se predsednik kluba Zvezdan Tačić.

Junak spota je leskovački ajvar iz domaćinstva Stevice i Sunčice Marković. Pored ajvara, oni kao i trećina seljana, proizvode i drugu zimnicu, ali i krompir.

Markovići: Junaci spota o ajvaru

- Ovde se tegobno radi, ali od svog rada komotno živi. Zemlja zdrava, plodna. Njive pored autoputa, kupci sami dolaze - priča Stevica. Za deset godina iz Brestovca se iselilo stotinak ljudi, najmanje u leskovačkom kraju. Poznati fudbaler FK Radničkog i FK Milana Zoran Milošević nije mogao bez svog sela.

- I dok sam po svetu bio, zadnja stanica je bio Brestovac. Ovde su ljudi veliki drugari i prijatelji, ovde su mirisi u ukusi najlepši na svetu - priča penzionisani fudbaler.

2020 © - Vesti online