Nedelja 21.09.2014.
12:34
Beta

Spomen-krst za ubijene sarajevske Srbe

U znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba tokom rata u BiH

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je postavljanjem krsta na Zlatištu ova organizacija "ispunila ranije obećanje i demantovala sve spekulacije o odustajanju od spomen-krsta".

Dukić je kazao da niko nema pravo da zabrani sećanje na 6.500 ljudi stradalih u Sarajevu, kao što niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda u parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da postavljanje spomen-krsta na Zlatištu "nije provokacija Bošnjaka u Sarajevu", već način da se "budućim generacijama skrene pažnja na ono što se Srbima u Sarajevu dešavalo u ratu".

Prema njegovim rečima, radi se o privremenom rešenju, jer postoji namera da se na tom mestu izgrade crkva, krst i spomenik, koji će "ukazivati na sve strahote koje je srpski narod u Sarajevu prošao od 1992. do 1995. godine".

Sarajevski mediji preneli su vest o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, uz ocenu da se radi o provokaciji građana Sarajeva, s ozbirom na da je tokom rata grad gađan upravo s te lokacije.

2024 © - Vesti online