Subota 20.09.2014.
17:27
Srna

Ukrajina: Obe strane krše primirje

Od sklapanja primirja na istoku Ukrajine zabeleženo više kršenja primirja
 

Vlasti Donjecke Narodne Republike navode da su ukrajinske snage prekršile primirje sedam puta tokom protekle noći u okolini Donjecka.

"Distrikt Petrovski bio je na meti raketa u dva navrata između 21.00 i 22.00 časa po lokalnom vremenu. Ukrajinske snage raspoređene oko Marjinke pucale su na kontrolni punkt snaga narodne odbrane zapadno od Staromihajlovka", navode u Glavnom štabu snaga za narodnu odbranu Donjecke Narodne Republike.

Vojska Ukrajine gađala skladište municije?

U saopštenju se navodi da je u 23.05 časova Nacionalna garda ispalila granate na stambene kuće u Hanženkovu. Ukrajinski tenkovi i minobačaci ispalili su rakete na ciljeve u lokalitetu Spartak između 23.10 i 23.40 časova, a potom i u 1.00 i 1.30 časova.

Ukrajinska vojska je sa svoje strane navela da su proruski aktivisti nastavili sa pucnjavom na kontrolne punktove na 15-tak lokaliteta, kao i na aerodrom "Donjeck" u istoimenom regionu, prenosi RIA "Novosti".

Ponovo granatiran stadion u Donjecku

Kijev je 15. aprila otpočeo veliku akciju protiv proruskih ativista u regionima na istoku Ukrajine. U sukobima je poginulo više od 2.600 ljudi, a 6.000 civila je ranjeno.

Vlasti u Kijevu su 5. septembra u Minsku potpisale sporazum o prekidu vatre sa zvaničnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Protekle noći potpisan je i memorandum o miru koji predviđa obustavu neprijateljstava, povlačenje artiljerije na 15 kilometara od "linije kontakta", stvaranje bezbjednosne zone od 30 kilometara na istoku Ukrajine, zabranu nadlijetanja borbenih aviona i bespilotnih letjelica i povlačenje stranih plaćenika iz oba tabora.

Pao dogovor: Formira se tampon zona u Ukrajini

2024 © - Vesti online