Petak 19.09.2014.
23:48
Srna

"Ruska podrška veoma značajna za RS"

Veoma uspešna poseta Rusiji: Milorad Dodik i Vladimir Putin
 

Dodik je rekao da je veoma važno što Rusija podržava Republiku Srpsku i Dejtonski mirovni sporazum, što je evidentno u delovanju Rusije u Savetu bezbednosti UN i u Savetu za provođenje mira.

"Savet bezbednosti više nije mogao da donosi odluke koje su bile obavezujuće od kada je Rusija predstavila izveštaj Srpske u toj instituciji. Visoki predstavnik u BiH više nije tako dominantna figura koja nameće stavove Savetu bezbednosti, nego jedna od strana koja nešto kaže", rekao je Dodik.

On je za RTRS izjavio da su i poseta Rusiji, kao i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bili veoma uspešni na dobrobit Republike Srpske, ali i zvanični, što je veoma važno.

Dodik smatra da je u Srpskoj uspostavljen "sistem dnevne laži" koji ima cilj da kod ljudi stvori negativnu percepciju o svemu što se dešava, te da postoji određena struktura koja sve dovodi do apsurda.

Prema njegovom mišljenju, važna je i velika podrška ruskih medija sastanku zvaničnika Republike Srpske i Rusije.

Histerija Sarajeva u vezi sa Srpskom

Komentarišući zahtev političkog Sarajeva za sazivanje sjednice Saveta za provođenje mira zbog ugovora Srpske sa "Gaspromom", Dodik je rekao da u Sarajevu postoji histerija u vezi sa Republikom Srpskom, te podsetio da su institucije BiH bez razloga zaustavile realizaciju važnih projekata za Republiku Srpsku.

On je naglasio da Republika Srpska koristi ustavnu mogućnost da sa vladama drugih zemalja potpisuje međunarodne ugovore i sporazume, uz saglasnost parlamenta BiH.

Dodik je upozorio da na dnevnom redu parlamenta BiH neće proći nijedna tačka, niti će biti formiran neki organ u BiH dok ne prođe odluka i saglasnost za "Južni tok", te ocenio da je ugovor sa "Gaspromom" od strateške važnosti za Srpsku.

Predsednik Srpske je naglasio da je isporka mazuta važna za Republiku Srpsku da bi bio obezbieđen sistem grejanja.

2024 © - Vesti online