Petak 19.09.2014.
18:50 >> 21:03h
Beta

Železnice koče relizaciju ruskog kredita?

Rehabilitacija pruga na čekanju: Železnice koče realizaciju ruskog kredita
 

Pomoćnik ministra, Miodrag Jocić rekao je da je Ministarstvo "zaprepašćeno odlukom Odbora direktora Železnica Srbije da na današnjoj sednici donose zaključke o razrešenju projektnog tima i radne grupe za pregovore".

Jocić je podsetio da su marta počeli pregovori s Rusijom o potpisivanju Aneksa 2, tačke jedan (2.1), o tri deonice na severu Koridora 10. Trebalo je da radovi počnu još u junu.

"Mi sada imamo situaciju da se, na dan kada treba da se potpiše Aneks 2.1 ugovora u vrednosti od 48 miliona dolara, rasformiraju radne grupe za pregovore i da se tako pregovori produžuju za više nedelja i možda meseci", rekao je pomoćnik ministra zadužen za železnicu.

On je istakao da takav potez dvojice izvršnih direktora Železnica Srbije direktno koči investicije na modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji.

O tome će biti obaveštena potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Aneksom 2 je ugovorena rekonstrukcija i modernizacija šest deonica u dužini oko 112 kilometara: na severu Ruma-Golubinci (17,9 kilometara), Sopot Kosmajski-Kovačevac (18,4 kilometara), Mala Krsna-Velika Plana (29,5 kilometara) i na jugu Vinarci-Đorđevo (15 kilometara), Vranjska Banja-Ristovac (18 kilometara) i Bujanovac-Bukarevac (14 kilometara), piše u saopštenju.

Ministarka najavila smene u "Železnicama"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je smene direktora u "Železnicama Srbije", zbog odluke da ne potpišu aneks ugovora o realizaciji ruskog kredita za rehabilitaciju pruga.

"Ovim se koči ruski zajam od 800 miliona evra i blokira se rekonstrukcija pet deonica, a ostavlja se i loš utisak o 'Železnicama Srbije' i Srbiji kao državi", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je napomenula da će se nastaviti rad na potpisivanju tog aneksa, kao i ostalih pet, i da oni koji koče investicije "ne mogu da budu izvršni direktori i biće smenjeni".

Prema njenim rečima, "Železnice" su do sada platile pet miliona evra zbog kredita koje nisu povukle.

Kako je ocenila, da nije rešena ova situacija, moglo je da se desi da i na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta iskrsne sličan problem.

2024 © - Vesti online