Petak 09.04.2010.
13:26
Vestionline

Izbeglice nisu zaboravljene

Mapa puta trajno rešenje izbeglica u Srbiji
 

On je na okruglom stolu o trajnom rešenju problema izbeglica, u organizaciji Demokratskog političkog foruma, podsetio da je Visoki komesrijat UN za izbeglice 2008. godine svrstao Srbiju među zemlje sa "produženom izbegličkom situacijom".
Među zemljama sa velikim brojem izbeglica su i Tanzanija, Sudan, Pakistan i Bangladeš.


Mnogi su, dodao je, mislili da je izbegličko pitanje rešeno, a oni koji su se bavili izbeglicama su smatrali da je to pitanje zaboravljeno.


Prema njegovim rečima, licemerno je tražiti od azijskih zemalja da reše problem izbeglica kada to ne mogu zemlje zapadnog Balkana, uz pomoć evropskih institucija.


"Regionalna saradnja mora da postoji. Ako države imaju programe lokalnih integracija, one mogu da pruže utočište izbeglicama koje se odluče da se integrišu u lokalnu zajednicu", rekao je Šresta.


On je napomenuo da je "mapa puta" za trajno rešenje izbegličkog pitanja u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini trebalo, prema planu Saveta Evrope, trebalo da bude završena još 2006. godine ali, zbog "nepostojanja dobre volje među državama", ta mapa puta još ne postoji.

2024 © - Vesti online