Četvrtak 18.09.2014.
16:14
Beta

Ukrajinski brodovi na Dunavu kroz Srbiju meta napada pirata

Kako se navodi u saopštenju, delovi sa plovila UDP-a su pokradeni u dva navrata u periodu od 7. do 10. septembra, ali iz Policijske uprave "Smederevo" još niko nije izašao da obavi uviđaj, iako je "Agent plus" podneo krivične prijave.

Pirati su dva puta u septembru opljačkali brodove "Ukrajinske dunavske plovidba" (UDP) tokom boravka u Luci "Smederevo"  (Foto: Ilustracija)
 

Precizira se da su pirati ukrali delove barži u vrednosti od više hiljada evra, bez kojih ta plovila ne mogu da nastave plovidbu, zbog ugroženosti plovila, kao i da se procenjuje se da će šteta biti još veća zbog popravke i neplaniranog ostanka u luci.

Ukrajinska brodska kompanija se, kako se navodi, već žalila da su njeni brodovi česta meta srpskih i rumunskih pirata.

Zastupnik ukrajinske brodarske kompanije "Agent plus" navodi da je protesna pisma napisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radi sprečavanja kontinuiranog višegodišnjeg narastajućeg kriminala u akvatoriju Smedereva i zaštite lične i imovine brodara.

Navodi se i da su poslednjih desetak godina učestali napadi pirata na domaća i strana brodarstva i da su meta napada pirata barže koje prevoze ugalj, naftu i raznu drugu robu.

"Smederevo i tok Dunava u Srbiji se često navode kao nebezbedni i rizični, pa strani brodari sa velikih rizicima prihvataju prevoz tereta za određene srpske luke", istakao je "Agent plus" i napomenuo da je Luka "Smederevo" međunarodna luka u kojoj važi međunarodni režim plovidbe.

Prema toj kompaniji, situacije, u kojoj su brodovi koji plove pod stranom zastavom izloženi brutalnom i nekažnjenom napadu organizovanih bandi pirata na Dunavu direktno ugrožavaju međunarodni ugled institucija Srbije i njenih predstavnika i mogu imati negativne posledice po privredu Srbije.

"Agent Plus" je, kako se navodi, jedna od vodećih regionalnih kompanija za organizaciju prevoza i logistike, osnovan je 2007. godine, a ima sedam poslovnica u Srbiji i pet samostalnih preduzeća u zemljama EU i jugoistočne Evrope. 

2024 © - Vesti online