Petak 09.04.2010.
11:06 >> 15:16h
Tanjug

Lajčak: Ne priznajemo Kosovo

"Nećemo ga priznati (Kosovo) i to ostaje naš stav", rekao je Lajčak sinoć, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova samoproklamovane republike Kosovo Skenderom Hisenijem.

Stav Slovačke ostaje isti - ne priznajemo nezavisnost Kosova: Miroslav Lajčak
 

Lajčak je danas održao konferenciju za novinare u Medija centru u Čaglavici, na kojoj je objasnio da je cilj njegove posete Kosovu da pruži podršku procesu regionalne saradnje.


"Voleli bismo da vidimo pravu komunikaciju između Prištine i Beograda, istovremeno želimo da Balkan bude deo Evropske unije", rekao je Lajčak.


On se susreo i s kosovskim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom I Hašimom Tačijem.

Sejdiu je preneo Lajčaku da kosovske institucije nastoje da integrišu manjine, ocenivši opstrukcijom Srbije što podržava lokalne i druge strukture u kojima rade Srbi na Kosovu. Slovački šef diplomatije se juče sastao sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, ali detalji tog sastanka nisu saopšteni.


Lajčak je najavio da će slovačke vlasti narednih dana preduzeti korake kako bi Slovačka priznala pasoše Kosova i Metohije, naveli su prištinski mediji.


Iz kabineta kosovskog predsednika je preneto da je Lajčak izrazio interes Slovačke za sveobuhvatnu saradnju sa Kosmetom, posebno u oblastima koje će olakšati život ljudi.


Lajčak je preneo da se slaže da je kosovski slučaj jedinstven (sui generis) i da se ne može koristiti kao presedan za bilo koje druge zemlje.


Sejdiu i drugi kosovski zvaničnici su Lajčaku ponovili zahtev da Slovačka prizna nezavisnost Kosova, naglasivši da se "točak istorije ne može zaustaviti ili vratiti unazad".

2024 © - Vesti online