Četvrtak 18.09.2014.
05:15
D. Dekić - Vesti

Porodilišta pod video nadzorom

Odlučno protiv krađe beba: Ministar Zlatibor Lončar
 

Masovna prijava nestalih novorođenčadi koja datira iz 70-ih godina prošlog veka, počela je 2002. kada je isplivao neverovatan broj mrtvorođenih beba. Deca su, najverovatnije proglašavana mrtvom, da bi sa novom dokumentacijom bila data na usvajanje u zemlji i inostranstvu. Svi slučajevi su bili jedan drugom nalik: dete rođeno kao zdravo, naprasno je preminulo zbog zdravstvenih smetnji, a da roditelji nisu mogli da saznaju ništa o bolesti niti mestu gde je sahranjena. Pokazalo se da su u to bili upleteni isti lekari, bolničari i mrtvozornici, a da unosna trgovina nije stala govore i podaci beogradskog Udruženja nestalih beba i organizacije Astra da je prošle i ove godine 37 porodica prijavilo kako im je dete, ubrzo nakon porođaja, proglašeno mrtvim pod sumnjivim okolnostima.

Zove i dijaspora

- Bebe u Srbiji i dalje nestaju, u proseku svakog drugog dana, a iz inostranstva me je poslednjih dana zvalo više od 30 naših porodica koje su se 80-ih i 90-ih iselile uz Srbije, a da su im prethodno u našim bolnicama posle porođaja saopštili da je dete preminulo. Šokantno je koliko je tih slučajeva bilo u Kruševcu i Novom Sadu, a broj slučajeva mrtvorođene dece veliki je i u bolnicama u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, mada se to dešavalo u svim gradovima Srbije - kaže Čičarević.

Predstavnike beogradskog i srpskog Udruženja roditelja nestalih beba, primio je novi ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pozvao ih da do kraja nedelje daju konkretne predloge kako rešiti nedostatke u porodilištima, poput propusta u vođenju medicinske dokumentacije i načinu postupanja sa mrtvorođenim bebama.


"Kao jedno od mogućih rešenja, pomenuto je i uvođenje kamera za nadzor u porodilištima", saopštilo je Ministarstvo zdravlja, dodajući da će na predlog ministra predstavnici udruženja biti uključeni u rad interresornih grupa ministarstava zdravlja, pravde i policije čije se zasedanje očekuje naredne sedmice.


Da je imperativ, uvođenje bezbednosnog sistema, poput video nadzora u porodilištima, zvanične identifikacije novorođenčadi i uzimanje DNK uzorka preminule bebe i majke, ukazao je posle ovog sastanka predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Vladimir Čičarević. On je zadovoljan razgovorom sa ministrom i kaže da je to dodatni vetar u leđa roditeljima koji godinama i decenijama sumnjaju da njihove bebe nisu umrle, već su otete.


- Ministarstvo zdravlja prvi put ima jaku ekipu spremnu i hrabru da stane na put svim našim nedaćama koje smo imali 40 godina. Odlučno će se krenuti u borbu protiv krađe beba - uveren je Čičarević koji najavljuje da će udruženje narednih dana Ministarstvu uputiti predloge šta menjati u sistemu vođenja knjiga u porodilištima i pravilniku o preminulim bebama.


Konkretno rešenje je najavio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, koji ističe da za sada postoje dve solucije zakonodavna i formiranje nadzornog tela.
 

Španska iskustva

Vladimir Čičarević je govoreći o saradnji sa roditeljima kojima su deca kradena u Evropi, naveo da su roditelji u Srbiji imali dosta saveta iz Španije od porodica čija su deca kradena u toj zemlji.
- U španskim porodilištima se dešavalo da zamrznu mrtvo novorođeno dete i desetinama porodica pokazuju istu bebu. Problem je što vi ne možete novorođenče da identifikujete - objasnio je Čičarević i dodao da ta iskustva govore da se mora u Pravilnik uneti obaveza DNK analize za svaku bebu i majku.

2024 © - Vesti online