Četvrtak 18.09.2014.
02:34
Vesti

Otmicu dece sprečila policija

Slučaj najtežeg incesta u istoriji Australije (Foto: Ilustracija)

Beti Kolt (pseudonim 48-godišnje žene) takođe je proglašena krivom za nagovaranje deteta da počini krivično delo otmice. Ova dela predviđaju kaznu do 15 godina zatvora, ali se predmet nalazi pred sudom za prekršaje što znači da ova instanca ne može da izrekne kaznu dužu od dve godine.


Sudija Meri Rajan objasnila je da je Koltova svesno nastojala da nagovori dvoje dece, danas pod starateljstvom, da pobegnu kada najstariji od njih, Bobija (takođe pseudonim) navrši 16 godina.


Gospođa Rajan je navela da dokazi koje je Bobi dao pokazuju "preteran, nezreo i klaustrofobičan" odnos između Beti Kolt i njenih sinova.


- Kao majka, ona nije pokazala sposobnost da joj dečji interesi budu na prvom mestu.
Prema njenim rečima, Dečji sud odredio je starateljstvo dok deca ne napune 18 godina zbog "užasnih" uslova u kojima su nađena. Ona je takođe navela da je isti sud zaključio da je Koltova bila svesna da će incest i veze bliskih srodnika ostaviti posledice ne samo po njemu, već i po sledeću generaciju.


Tokom boravka kod staratelja, dečaci dobijaju terapiju i pomoć u vezi s dentalnim i problemima sa očima.


Sudija Rajan kazala je da je Koltova znala da dečaci ne mogu da napuste staratelje do 18. godine, ali je pokušala da ih odvede u Južnu Australiju. U tajnosti je Bobija snabdela mobilni telefonom i uputila deci više stotina poziva, od kojih je policija mnoge presrela.
Zavera nije uspela, pošto je policija uhapsila Koltovu.


- Ne sumnjam da Bobi nije mogao da ubedi Bilija (pseudonim drugog brata) da beže, ne silom, već snagom ličnosti njihove majke - kaže sudija.


Ona je takođe primetila da je stariji dečak zaostao u razvoju, a mlađi je umereno intelektualno ograničen.


Novi sudski pretres Koltovoj zakazan je za novembar.

Pakao na farmi


Čitava familija od 40 članova živela je na usamljenoj farmi kod Kanbere. Svi su bili u bliskoj rodbinskoj vezi. Da bi ih spasile od daljnjeg seksualnog zlostavljanja i incesta, vlasti su najpre 2012. odvele petoro od 13 dece Beti Kolt. Kasnije, odvedeno je još sedmoro mlađih od 16 godina.
 

Istraga traje

Detektiv inspektor Piter Jemans iz odeljenja za borbu protiv zlostavljanja dece kaže da je policija zadovoljna rezultatom, ali da su završili tek deo istrage.
- Bez naše intervencije, ta deca bi bila ostavljena bez nege i bila bi vraćena u život u kome su zlostavljana i zapuštana.

Sva deca bila su pothranjena i sa ozbiljnim zubnim problemima. Neka nisu bila u stanju da suvislo pričaju i bila su u razvoju znatno iza svojih vršnjaka. Na farmi nije bilo tekuće vode ili toaleta i neki od stanovnika živeli su pod šatorima.


Kada su se našli na brizi vlasti, deca stara od pet do 15 godina, ispričala su starateljima užasne priče o braći i sestrama, kao i odraslim na farmi, koji su ih seksualno zlostavljali.


Genetski testovi pokazali su da od 12-oro odvedene dece mlađe od 16 godina, njih 11 ima roditelje koji su rođaci. Koltova je sa vlastitim bratom na farmi živela u incestuoznoj vezi.

2024 © - Vesti online