Sreda 17.09.2014.
08:00
Beta

Stručnjaci upozoravaju: Čuvajte se UV zračenja

Dermatolozi upozoravaju da su najugroženije mlade žene koje se sunčaju bez zaštite i izlažu solarijumima
 

Građani nisu dovoljno svesni opasnosti od UV zračenja i kako da se zaštite od bolesti i oštećenja koje UV zračenje može da izazove, rekla je na konferenciji za novinare programska direktorka udruženja Centar za inovativne aktivnosti Milica Kuborović.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Zoran Mijatović koji je prvi počeo merenje ozonskog omotača i UV zračenja u Srbiji, naglasio je da je prosečan indeks UV zračenja ovog septembra 5 do 6 što se smatra visokim indeksom.

Dermatovenerolog Vojno-medicinske akademije Miroslav Dinić govorio je o šteti od UV zračenje po kožu i ukazao da su najugroženije mlađe žene jer se i sunčaju, i izlažu zračenju u solarijumima koji emituju najopasnije UVA zrake. Dinić je ukazao da raste broj obolelih od raka kože.

Obavezne su naočare sa UV filterima

Oftalmolog Vojno-medicinske akademije i predsednik Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije Mirko Resan, govorio je o očnim bolestima koje izaziva UV zračenje, od čega su zaštita naočare sa UV filterima, a uz to ishrana bogata antioksidansima.

Savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Ivica Radović, istakao je vaznost obuke građana o štetnosti UV zračenja i o zaštiti životne sredine, na čemu treba da rade država, nauka, nevladin sektor i mediji.

Centar za inovativne aktivnosti iz Beograda je započelo realizaciju projekta obaveštavanja građana o značaju ozonskog omotača i štetnosti UV zračenja.

To je jedan od šest projekatra koje su izabrali Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO) koja je i donator, i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

2024 © - Vesti online