Baka i dečak prebrinuli zimu

Nerazdvojni: Nikola Matković i Hido Muratović

Baka Miljojka devetu deceniju života dočekuje u udžerici oblepljenoj blatom, bez ikakvih prihoda i bez mogućnosti da sama zaradi za lekove, ogrev i svoje preživljavanje na surovoj planini. Odavno je ostala bez muža, dece nije imala, na onaj svet već je ispratila brata i tri sestre, živi od dve ovce i tri kokoške i pomoći komšija, putnika namernika i daljih rođaka...


- Ne mogu da verujem, mislila sam da je od mene i bog digao ruke, zaboravila sam kako izgledaju pare, ne sećam se kada sam ovoliko novca imala u rukama.... Pomoć mi je stigla u pravom trenutku, kupiću drva za zimu i nadam se da ću do aprila, ako ga dočekam, biti mirna - kaže sva radosna, ova starica kada smo joj, pretvorenu u dinare, predali donaciju Rajke Tarlać. - Ne poznajem ovu gospođu, pozdravite je i zahvalite joj se u moje ime. Neka bog čuva i sreća prati nju i sve njene - poručuje Miljojka i naglašava da će sa manje straha u svom sobičku, pored starog-kovanog šporeta na kome kuva i peče hleb, dočekati prve mrazeve.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Zaboravila kako izgledaju pare: Baka Miljojka uz novi TV
 


Istoga dana reporteri "Vesti" obradovali su i siromašnog 12-godišnjeg Nikolu Matkovića iz Vučinića kod Novog Pazara, odličnog učenika sedmog razreda osnovne škole u susednoj Osaonici. Ovaj đak-pešak, kao i baka Miljojka i još mnogo gorštaka u ovom kraju, sa majkom Jevrosimom i bolesnim ocem Ljubomirom, takođe živi u trošnom kućerku, a dok početkom godine za njegove nevolje nisu čuli i naši čitaoci često je gladovao.

Zahvaljujući donacijama čitalaca "Vesti", najviše iz Australije, ovaj budući profesor biologije, koji svakodnevno kroz šumu prepešači po 15 kilometara, kupio je svojoj porodici kravu, kozu i troje jaradi, platio je dug za struju, nabavio dovoljno namirnica, obnovio garderobu ... Dobio je i mobilni telefon, kompjuter i televizor... Još 50 AUD koje smo mu uručili, a koje mu je iz Sidneja poslao Jelenko Budiša, iskoristiće da kompletira knjige i školski pribor i kupi tople čizme i jaknu za zimu.
 

Stigao i televizor

Kada smo je nedavno posetili baka Miljojka se požalila da je "gluva i slepa" bez televizora koji joj se davno pokvario i koji više ne može da se popravi. Da Miljojka ipak večeri i noći ne provodi u samoći pobrinuo se dobrotvor Hido Muratović koji joj je doneo jedan polovni televizor. "Ovo je samo privremeno dok ne nabavimo neki novi i bolji", ističe Muratović.

 

Prijateljstvo

- Moj i život mojih roditelja iz korena su se promenili zahvaljujući "Vestima" i njihovim čitaocima, ali i mom velikom prijatelju Hidu Muratoviću koji nam je prvi priskočio u pomoć. Još smo u trošnom kućerku, još na zemljanom podu, ali lakše se diše kada bar od gladi i zime ne strahujemo - ističe ovaj pametni dečak uz "naj" pozdrave Jelenku Budiši i svima koji su mu do sada pomogli.

2024 © - Vesti online