Ponedeljak 15.09.2014.
13:49
Beta

"Rusija menja reči, ali nikada neće promeniti melodiju"

Rusija kao vuk - "dlaku menja, ali ćud nikako": Aleksandar Kvašnjevski
 

Kvašnjevski je na međunarodnoj diplomatskoj konferenciji ovog vikenda podsetio učesnike na istoriju današnje ruske himne, odnosno stare sovjetske himne koja je nakon nekoliko izmena u tekstu sa istom melodijom ponovo ruska himna.

"Istorija te himne pokazuje suštinu Rusije. Kakvu pouku bi trebalo iz toga izvučete vi, Evropljani i Amerikanci? Rusija je zemlja koju veoma poštujem, kao i mnogi od nas, ali morate da imate na umu: to je zemlja koja može da menja reči, stihove, vokabular ali Rusija nikada neće menjati melodiju", kazao je Kvašnjevski, parafrazirajući staru slovensku poslovicu.

Nekadašnji lider Saveza demokratske levice u koji su se posle pada totalitarnog režima reformisali poljski komunisti zapevao je zatim delove obe himne, i stare sovjetske i nove ruske.

Kvašnjevski je tokom posete Kijevu povodom konferencije Evropske strategije za Jaltu, diplomatske platforme koja se angažuje u podršci evrointegracije Ukrajine, upozorio da Rusija na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom ne mora da se zadovolji samo istokom Ukrajine, preneli su poljski mediji.

"Ne vereujem Putinu. Mislim da on realizuje svoju dugoročnu strategiju za celu Ukrajinu a ne samo njen istočni deo. Takvu politiku moramo da sprečimo. U 21. veku trebalo bi da se služimo dijalogom, saradnjom, čak i kada je situacija teška. Ne smemo da prihvatimo rat, agresiju i nevine žrtve", kazao je Kvašnjevski.

2024 © - Vesti online