Ponedeljak 15.09.2014.
12:18
Srna

"Rusija pouzdan i objektivan partner"

Ruska zaštita Dejtonskog sporazuma veoma značajna: Milorad Dodik
 

"Njihova zaštita međunarodne pozicije i Dejtonskog mirovnog sporazuma bila je od velikog značaja u prošlosti, na osnovu koje smo mi mogli da gradimo naše unutrašnje politike", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da je veoma važno da budu nastavljeni razgovori sa ruskim rukovodstvom o bitnim političkim pitanjima zbog niza poznatih i objektivnih razloga, od Ukrajine, pa do zastoja u BiH.

Sastanak sa ruskim kompanijama

Dodik je dodao da će rukovodstvo Srpske tokom posjete Moskvi imati sastanke sa predstavnicima ruskih kompanija "Zarubežnjeft" i "Gasprom".

"Na sastanku u `Gaspromu` želimo da ojačamo našu poziciju u vezi sa `Južnim tokom`, a u `Zarubežnjeftu` da razgovaramo o tome na koji način nastaviti dalje sa jačanjem naftnog sektora", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i njegovim saradnicima razmeniti mišljenja oko razvoja situacije u Ukrajini i na koji način se odvijaju procesi u BiH.

"Razvoj situacije u Ukrajini nas veoma interesuje, jer se očigledno i to reflektuje na našu poziciju", dodao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da je ponosan što su odnosi Rusije i Srpske partnerski.

"Ponosni smo na činjenicu da je Rusija na najvišem nivou prihvatila partnerstvo sa Republikom Srpskom i njenim skromnim potencijalima", rekao je Dodik.

On kaže da je snažna podrška nastojanjima Rusije da odbrani svoje nacionalne i državne interese, kao što je Rusija uvek podržavala da se odbrani pozicija Dejtonskog mirovnog sporazuma, o čemu je juče na jedan objektivan način govorio i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Gospodin Lavrov je govorio o onome što smo svi znali, a to je da je Zapad očuvao BiH, da nije želio da muslimani budu sami, da je htio da mi budemo unutra, gradeći BiH na stalnom instistiranju smanjivanja naših prava", rekao je Dodik.

On je istakao da će rukovodstvo Srpske nastaviti da razgovara sa ruskim prijateljima i da na najbolji mogući način pojača partnerstvo Republike Srpske i Rusije u budućnosti.

2024 © - Vesti online