Ponedeljak 15.09.2014.
11:43
Beta

Poljska poklanja oružje ukrajinskoj policiji?

Pomoć u naoružanju beće dobiti vojska, već policija Ukrajine (Foto: Arhiva)
 

Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će na osnovu bilateralnog sporazuma pokloniti Ukrajini stratešku opremu isključivo za snage koje u Ukrajini podležu resoru unutrašnjih poslova.

Projekat predviđa isporuke strateške opreme, ne precizira kakve, a prema poljskim zakonima u stratešku opremu spada i oružje i oprema tzv. dvostruke namene koja može da se koristi i u vojnim operacijama, piše "Žečpospolita".

Poljska bi da proda oružje Ukrajini?

Poljski list navodi da među korisnike te pomoći poljske policije spada i ukrajinska Narodna garda koja je angažovana u operacijama Kijeva protiv separatista i u kontroli ukrajinskih granica.

Ministar odbrane demantuje slanje oružja

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak demantovao je da je Poljska među zemljama NATO koje su počele da isporučuju oružje Ukrajini ili postigle o tome sporazum. Šemonjak je dodao da će narednih dana, kada u Varšavu u posetu dođe njegov ukrajinski kolega razgovarati i o vojnoj pomoći.

"Više puta sam kazao da je Poljska otvorena za to da prodaje oružje Ukrajini. Očekujem s tim u vezi razgovore. Što manje se govori o toj temi, tim bolje. To su, mislim, stvari koje treba ugovarati, a ne pričati o njima preko medija", kazao je poljski ministar.

Poljska će prvi put sa Ukrajinom potpisati takav bilateralni sporazum a uslediće i ista pomoć Moldaviji u kojoj takođe vladaju bojazni od prelivanja sukoba iz Ukrajine. Poljski MUP saopštio je da je sporazum pripremljen za potpis na inicijativu Ukrajine.

Poljska će stratešku opremu isporučiti Ukrajini besplatno, platiće i troškove prevoza a kada je o vojnoj saradnji i isporukama oružja reč, ministar odbrane Tomaš Šemonjak poručio je prošle sedmice u Kijev da oružje mogu da dobiju, ali ne kao pomoć već da ga kupe.

Suzdržanost poljske vlade i predsednika Bronjislava Komorovskog da zvanična Varšava pomogne Ukrajini isporukama oružja već je više puta kritikovao lider opozicionih konzervativaca, bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski.

U razgovoru za nedeljnik "Do žeči" Kačinjski je sada predložio da SAD, Velika Britanija, Poljska a možda i još neke zemlja, ne osporavajući NATO, stvore čvrsti manji vojni savez i novi sistem odbrane koji bi pošao od toga da odnosi Zapada sa Rusijom neće još dugo biti dobri.

Poljskoj i baltičkim zemljama bi po rečima Kačinjskog trebalo da pomogne i Evropska unija, tako što bi osnovala posebni fond evropske bezbednosti i iz njega davala zemljama koje ugrožava Rusija povoljne kredite za modernizaciju armija.

"Kada bi istovremeno EU obustavila privremeno naše uplate u evropski budžet, to bi bilo optimalno", kazao je lider poljske opozicije.

Poljska: Ukrajini nije hitno oružje

2024 © - Vesti online