Ponedeljak 15.09.2014.
09:01
Beta

Vojnici 15 zemalja počinju manevre u Ukrajini

U Ukrajini počinju međunarodni manevri u kojima će učestvovati vojnici 15 zemalja, među kojima je i SAD (Foto: Arhiva)
 

Kijev je u nedelju optužio pobunjenike da ugrožavaju mirovni proces kršenjem prekida vatre na istoku Ukrajine, a u razmeni vatre u Donjecku, uporištu separatista, bilo je i civilnih žrtava prema navodima lokalnih vlasti.

Jedni druge optužuju za kršenje prekida vatre zaključenog između vlade i pobunjenika 5. septembra čime je okončano pet meseci borbi u kojima je poginulo preko 2.700 ljudi.

U nedelju su Moskva i Kijev razmenili optužbe o stvarnim namerama sukobljenih snaga na istoku Ukrajine.

"Akti terorizma prete sprovođenju mirovnog plana ukrajinskog predsednika Petra Porošenka", rekao je portparol ukrajinske vojske Volodimir Polijov i dodao da pobunjenici napadaju vojne kontrolne punktove.

Kijev optužio proruse da ugrožavaju mirovni proces

Frans pres prenosi svedočenja o snažnoj artiljerijskoj razmeni vatre u blizini aerodroma u Donjecku, strateškog punkta pod kontrolom ukrajinske vojske. Prema izveštajima pobunjenici pucaju iz stambenih zona koje kontrolišu dok vojska odgovora iz pravca aerodroma.

Gradonačelnik Donjecka je rekao u nedelju uvečeda je situacija kritična i da je bilo civilnih žrtava, ali nije davao dalje detalje.

Porošenko je ove nedelje pozdravio "radikalnu promenu" situacije od 5. septembra, a ipak žitelji nekoliko sela blizu Donjecka kao što je Makijvka i dalje žive pod vatrom, i provode noći u podrumima.

Zapadne zemlje oprezno prate postignut prekid vatre i smatraju da je nedvoljan da osigura trajni mir. Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je zatražio političko rešenje zasnovano na principu suvereniteta Ukrajine.

Lavrov: SAD žele rat u Ukrajini

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da ima aktivnu ulogu jer prorusima šalje oružje i vojnike, za šta NATO navodno ima satelitske snimke kao dokaz.

Vojnici 15 zemalja, uključujući SAD, od ponedeljka do 26. septembra izvode vojne vežbe kod Lavova, na zapadu Ukrajine.

Nekoliko dana pred posetu Petra Porošenka Vašingtonu Rusija je optužila SAD da podstiče sukob na istoku iz isključivo strateških razloga, dok Kijev optužuje Rusiju da pokušava da "eliminiše" Ukrajinu.

"Vašington je više puta dokazao da je njegov cilj da što je moguće više zaoštri ovu krizu da bi koristio Ukrajinu kao monetu za potkusurivanje u svom novom pokušaju da izoluje i oslabi Rusiju", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenuk je rekao da je krajnji cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da uzme celu Ukrajinu, a ne samo istočne oblasti Donjeck i Lugansk i da "ponovo uspostavi Sovjetski Savez".

2020 © - Vesti online