Ponedeljak 15.09.2014.
08:48

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Papa se ne sastaje sa Tačijem

Prištini stigao hladan tuš iz Vatikana: Neće papa Franja u Tiranu
 

Poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u posetu Albaniji 21. septembra, a Tači je preko državnih zvaničnika iz Tirane tražio da mu tom prilikom sa papom obezbede zvanični sustret. Oni su molbu prosledili apostolskom nunciju u toj zemlji. Ali, čim je vatikanski ambasador kontaktirao Svetu stolicu, dobio je negativan odgovor.


Podsećanja radi, Tači je 19. marta 2013. bio na inaguraciji pape Franje. Kosovo je, prema dobro obaveštenim katoličkim izvorima, na toj masovnoj ceremoniji, koja je obavljena na Trgu Svetog Petra, imalo status delegacije, a on se nalazio među šefovima država zahvaljujući insistiranju američkog podpredsednika Džozefa Bajdena. Tom prilikom Tači je, prilikom kurtozanog pozdravljanja, bezuspešno zatražio od pape da "Vatikan prizna Republiku Kosovo".

Darko Tanasković, bivši srpski ambasador u Vatikanu, tada je rekao da je na inauguraciju pape Franje "došlo oko 130 delegacija iz sveta, od kojih niko nije bio pozvan, ali ni odbijen".
 

Šminkanje

Trg Majke Tereze u Tirani, na kome će papa 21. septembra održati misu, užurbano se sređuje. U koordinaciji albanskog Ministarstva kulture traju pripreme i restauracije. Uporedo se radi na renoviranju fasada na okolnim zgradama i uredenju objekata i samog trga.

- Ne verujem da je Tačiju Vatikan tom prilikom posvetio posebnu pažnju, a onoliko koliko je dobio prostora, za sedenje, najviše duguje Bajdenu - naveo je Tanasković.


Papa Franja odlazi u Albaniju uprkos rizicima od eventualnog atentata na koji upozoravaju obaveštani izvori, potvrdeno je iz Vatikana.


Italijanski list "Korijere dela sera" javlja da je alarm "kosovskih radikala" na najvećem nivou povodom posete pape Franje Tirani. Katoličke agencije prenose da su albanska vlada i obaveštajna služba upozorili Interpol o aktivnostima velike grupe kosovskih radikala koja se povezuje i sa aktivnostima terorističke organizacije Islamska država.


Nekoliko obaveštajnih službi, među kojima i one iz Izraela, upozoravaju da je papa Franja moguća meta islamista, a komandant Vatikanske žandarmerije Dominiko Đijani je rekao da to neće omesti papu da poseti Albaniju. On je takođe kazao da papa veruje timu koji ga štiti, dok su albanska i kosovska obaveštajna služba saopštile da je situacija pod kontrolom.

Ove službe su praćenjem telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu upozorili na postojanje društvene mreže koja u Albaniji i na Kosovu okuplja oko 600 osoba koje žele da ratuju u redovima takozvane Islamske države.


Bergoljo je drugi papa koji je dolazi u Albaniju. Ovu zemlju je 1993. posetio papa Jovan Pavle Drugi. Danas u Albaniji, među oko tri i po miliona stanovnika, malo više od polovine pripada islamu. Ima takođe oko 500.000 katolika uključujući i unijate, 400.000 pravoslavaca i blizu 700.000 protestanata.
 

Demanti

Hašim Tači je maja 2011. za vreme pape Benedikta 16. bio prisutan na beatifikaciji pokojnog pape Jovana Pavla Drugog. Tačijev kabinet je tada saopštio da je on za ceremoniju dobio zvanični poziv od Svete stolice. Ova informacija je momentalno demantovana iz Vatikana. Rukovodilac programa Radio Vatikana na albanskom jeziku Dom David objavio je da "nije bilo poziva za Kosovo, niti bilo koga drugog".
- U takvim slučajevima su predstavnici vlada oni koji najavljuju sebe i želju da učestvuju - precizirao je David izrazivši čuđenje zbog vesti da je Tači dobio zvaničan poziv da prisustvuje ceremoniji Vojtiline beatifikacije.

 

2024 © - Vesti online