Nedelja 14.09.2014.
08:45
D. Lj. Joksić - Vesti

Džihadistu metak stigao u Iraku

Musli prvi Makedonac ubijen u Iraku (Foto: Ilustracija)
 

Mesud Musli je prvi makedonski državljanin ubijen u Iraku. Albanci iz Makedonije su do sada ginuli na ratištima u Siriji. Tamo je, prema zvaničnim podacima, svoje živote ostavilo deset makedonskih Albanaca.

Krive nevladine organizacije

Vladina Komisija za verske zajednice i religiozne grupe ne zna tačan broj sledbenika ovog džihadističkog pokreta, ali upozorava da on uzima sve veći zamah. Predsednica komisije Valentina Božinovska ističe da su vehabisti u Makedoniju uvezeni preko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova, a vehabizam propagiraju u nekoliko džamija u Skoplju koje ne kontroliše IVZ.

Poslednji među ubijenima je bio Dželal Samakova (23) iz Skoplja. Pre njega je bio ubijen Burhan Beslimi (23), takođe iz Skoplja, a prvi Albanac iz Makedonije koji je ubijen u Siriji bio je Rasim Zećiri (28), iz sela Belovišta kod Gostivara. Iz regiona je do sada ubijeno 140 Albanaca na ratištima u Siriji i Iraku.


Svi Albanci iz Makedonije ubijeni u Siriji, a sada i u Iraku, predstavljali su se kao salafisti, a u stvari su vehabisti.


U Islamskoj verskoj zajednici objašnjavaju da su salafisti ortodoksni muslimani, a vehabisti se tako nazivaju da bi se sakrili od javnosti jer propagiraju drugačiji islam i džihad.


- Zbog kamuflaže, 80 odsto vehabista sebe nazivaju salafisti, a u stvari su vehabisti - kaže Afrim Tahiri iz Islamske verske zajednice u Makedoniji.


Ministarstvo unutrašnjih poslova nema saznanja da u Makedoniji postoje centri za regrutaciju džihadista, ali, ako budu otkriveni, protiv njih će se primeniti mere i nova ovlašćenja iz Krivičnog zakonika koji predviđa kazne za pozivanje i učestvovanje u stranim vojskama.

2024 © - Vesti online