Subota 13.09.2014.
09:07
Suzana Ban

U Lugansk stiglo 200 kamiona pomoći

Konvoj pregledan pre ulaska u Ukrajinu
 

Ruski humanitarni konvoj čini oko 200 kamiona, u kojima se nalaze šećer, brašno, žitarice, prehrambeni proizvodi, oprema za prečišćavanje vode, generatori za struju i druga vrsta pomoći za stanovništvo regiona Donbasa.

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) nisu bili u pratnji konvoja. Portparol MKCK Anastasija Isjuk navela je da nisu bili zvanično obavešteni o sporazumu između Rusije i Ukrajine kojim su rešeni tehnički detalji u vezi sa pomoći.

Ovaj drugi konvoj za potrebe stanovništva u ratom zahvaćenim regionima Ukrajine bio je spreman pre tri nedelje, ali je Ukrajina tražila da pregleda teret pre dozvole da kamioni uđu u zemlju.

"Carinski službenici i graničari pregledali su prvu grupu teških kamiona (...), a sada je svih 35 vozila kroz granični prelaz ušlo u Ukrajinu", prenela je noćas novinska agencija RIA Novosti izjavu portparola ruske carine u južnom regionu, Rajana Farukšina.

Prvi konvoj ruske humanitarne pomoći s više od 200 kamiona je avgusta ušao iz Rusije u Ukrajinu, bez saglasnosti Kijeva i inspektora Crvenog krsta, iako je tako bilo dogovoreno.

Sporazum Ukrajine i separatista o prekidu vatre, potpisan prošle nedelje u Minsku, predviđa slanje humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini, gde su stotine hiljada ljudi bez struja i tekuće vode, a njihove kuće su teško oštećene borbama ukrajinske vojske i proruskih boraca.

2024 © - Vesti online