Petak 12.09.2014.
23:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Mogu li Srbi preko SAD do zlata?

Čuda se dešavaju, zašto ne verovati u njih: Reprezentacija SAD
 

Put SAD do finala

Grupna faza (Grupa C)
SAD - Finska - 114:55
SAD - Turska - 98:77
SAD - Novi Zeland 98:71
SAD - Domenikanska republika - 106:71
SAD - Ukrajina - 95:71

Osmina finala
SAD - Meksiko - 86:63

Četvrfinale
SAD - Slovenija - 119:76

Polufinale
SAD - Litvanija - 96:68

Činjenica je da Sjedinjene Države imaju odlične igrače koji su u isto vreme i izvanredne atlete, ali došle su u Španiju sa znatno oslabljenim sastavom, bez zvezda poput Lebrona Džejmsa, Kobija Brajanta, Karmela Entonija i Dvajta Hauarda.

Prvo se povredio krilni centar Los Anđeles Klipersa Blejk Grifin, koji je zbog preloma pršljena napustio pripreme. Kevin Lav je odbio poziv Križevskog, iz razloga što u tom trenutku nije rešio pitanje angažmana da li će nastaviti karijeru u Minesoti ili Klivlendu.

Tu se pehovi Amerikanaca nisu zaustavili. Prvobitno je ''ol raund'' krilo Indijane Pejsersa Pol Džordž polomio cevanicu na pripremnoj utakmici, a onda je najbolji strelac NBA lige, Kevin Durent, napustio reprezentaciju zbog ''fizičkog i mentalnog umora''. Američki mediji, međutim, spekulisali su da je incident sa Džordžem uticao na Durenta, i da je on iz straha da se povredi i ugrozi karijeru, na kraju napustio pripreme.

I SAD navijale za Srbiju

Ambasada SAD u Beogradu čestitala je putem Tvitera na trijumfu protiv Brazila, a onda poželela sreću u duelu protiv Francuske.

''Čestitamo, momci, i mnogo sreće večeras. Vidimo se u nedelju! Šššššš! Da ne čuju Francuzi!'', pisalo je u ''tvitu'' ambasade.

Uprkos otkazima, SAD imaju jaku selekciju sa odličnim pojedincima. U dosadašnjem toku prvenstva istakli su se bek šuter Klej Tomson i mladi centar Entoni Dejvis, kao i krilo Kenet Farid, koji svojom borbenošću i energijom dominira u skoku, i u napadu i u odbrani. Tu su još bekovi Džejms Harden, Stiven Kari i Kajri Irving, koji su igrači ritma i mogu da budu jako neugodni, ukoliko uđu u seriju šuteva spolja.

Amerikanci na klupi imaju i nekadašnjeg najboljeg igrača NBA lige, plejmejkera Derika Rouza, koji faktički dve godine nije igrao zbog dve povrede kolena. Vidi se da i dalje ''traži sebe'' u igri, ali član Čikago Bulsa je izuzetno brz, skočan i agilan u odbrani i nije za potcenjivanje.

Ono što mnogi stručnjaci ističu, jeste da je možda jedina slabost američkog tima centarska pozicija, gde i vidimo šansu za našu reprezentaciju. Pored Dejvisa, Amerikanci na toj pozici imaju Demarkusa Kazinsa i Andrea Dramonda. Kazins je poznat kao igrač koji ne može da iskontroliše emocije, a posebno je privukao pažnju javnosti raspravljajući se sa novinarom, koji ga je pred četvrfinalni meč sa Slovenijom pitao da li zna ga je ta zemlja.

Dramonda teško da smo i videli, jer je centar Detroit Pistonsa imao malu minutažu na prvenstvu.

Put Srbije do finala

Grupna faza (Grupa A)
Srbija - Egipat - 85:64
Srbija - Francuska - 73:74
Srbija - Iran - 83:70
Srbija - Brazil - 73:81
Srbija - Španija - 73:89

Osmina finala
Srbija - Grčka - 90:72

Četvrtfinale
Srbija - Brazil - 84:56

Polufinale
Srbija - Francuska - 90:85

Pored njih dvojice, za Amerikance igra i Mejson Plamli, centar Bruklin Netsa, koga karakteriše borbenost u odbrani, ali nije poznat kao igrač sa nekim ofanzivnim repertoarom.

Amerikanci su u dosadašnjem delu prvenstva dominirali nad svim ekipama, a karakteristično je da uglavnom sve selekcije lome u 3. četvrtini. Naša reprezentacija uz igru ''unutra-spolja'', koristeći jaču centarsku liniju i ne upuštajući se u jurnjavu sa američkim zvezdama, ima realne šanse da se odupre i šokira kompletnu sportsku javnost.

Srce na teren, dati sve od sebe, a onda, ko zna, možda se posle finala u nedelju uveče kao himna pobednika bude intonirala ''Bože pravde''. Stoga, ostanimo skromni, ali ''gladni'' uspeha i da se ponovi Indijanapolis pre 12 godina, kada je tadašnja Jugoslavija posle produžetaka pobedila Argentinu, a pre toga u meču četvrfinala savladala upravo Amerikance.

2024 © - Vesti online