Petak 12.09.2014.
21:12
Beta

Francuska će još više pomoći Iraku

Obećao dalju vojnu pomoć: Oland

Oland koji je razgovarao sa predsednikom Iraka Fuadom Masuom i premijerom Hajdarom el Abadijem, prvi je šef neke države koji je posetio Irak od 9. juna, kada je počela ofanziva Islamske države u Iraku.

"Došao sam u Bagdad da bih preneo spremnost Francuske da dalje vojno pomogne Iraku", rekao je Oland nakon što je izrazio podršku njegove zemlje iračkoj vladi.

Abadi je insistirao na važnosti vazdušne podrške za suočavanje sa džihadistima, Oland je rekao da se sa saveznicima radi na "izvesnom broju hipoteza".

Pariz od avgusta šalje oružje kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista iz Islamske države i obezbeđuje humanitarnu pomoć, posebno hrišćanskim izbeglicama na severu zemlje. Francuska je u sredu najavila da će učestvovati "ako bude neophodno u vazdušnoj vojnoj akciji" u Iraku.

''Ako treba, ratovaćemo u Iraku''

"Globalna pretnja (Islamske države) traži globalan odgovor", istakao je Oland, precizirajući da je cilj međunarodne konferencije o Iraku koja će biti održana u ponedeljak u Parizu, koordinisanje akcija protiv te "terorističke grupe".

Prema američkoj obaveštajnoj agenciji CIA, Islamska država ima "između 20.000 i 30.000" boraca u Siriji i u Iraku, a među borcima ima i stranaca.

2024 © - Vesti online