Subota 13.09.2014.
07:49
B. Đokić - Vesti

Od nejake Srbije milioni za gejeve

Žestoko pre četiri godine: Parada u Beogradu 2010. godine
 

"Da li je potrebno da zbog jedne suštinski apsurdne manifestacije grad potroši milione da bi zaštitio šačice svojih sugrađana i njihovih gostiju koji će paradirati nekoliko stotina metara u centru Beograda?' - pita ovaj sindikat.


Prema proceni sindikalista, da bi manifestacija bila obezbeđena, potrebno je angažovati bar 10.000 srpskih policajaca, a to, kako su naveli, neće platiti "ni mentori ni zagovornici gej parade nego ekonomski nejaka Srbija".


Kako "Vesti" saznaju, početkom nedelje biće gotova bezbednosna procena gej parade i doneta odluka o njenom održavanju ili otkazivanju. Ukoliko bude održana, pretpostavlja se da će bezbednosne mere biti slične onim iz 2010. godine kada je tokom te manifestacije povređeno 124 policajaca i 17 demonstranata. Ove godine planirano je da učesnici gej parade krenu u šetnju od zgrade Vlade Srbije, a završe kod Skupštine grada Beograda.


Srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je da država ima načine da stvori uslove da se gej parda održi 28. septembra u Beogradu.


Ona je za RTS kazala da u zemlji postoji mnogo problema i da je došlo vreme da se društvo "relaksira od nekih tema". Održavanje gej parade, prema njenim rečima, bile su teme sastanka s predstavnikom vlade Nemačke za ljudska prava Kristofom Štreserom.

2024 © - Vesti online