Petak 12.09.2014.
15:18
Beta

Ajkule postale ugrožena vrsta zahvaljujući čoveku

Čovek je veća pretnja po ajkule nego ajkule po čoveka
 



Trgovina tim vrstama biće pravno regulisana Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES) kako njihov opstanak ne bi bio doveden u pitanje.


"Ajkule su predatori koji su na samom vrhu lanca ishrane i imaju bitnu ulogu u održavanju 'zdravlja' okeana. Regulisanje trgovine je jako bitno radi očuvanja ovih vrsta, ali i kako bi i sam okean ostao produktivan", naglasio je rukovodilac zajedničke inicijative za očuvanje ajkula WWF-a i TRAFFIC-a (Globalna mreža za praćenje prometa divlje flore i faune) Endi Korniš.


Kako je precizirano, biće zaštićene vrste koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN): karharinus, kučina, kao i tri vrste čekićare i dve vrste raža.


Populacije ajkula širom sveta naglo opadaju, na pojedinim lokalitetima su smanjene za čak 90 odsto.


Ajkule su tražene zbog svojih leđnih peraja, mesa, kože, ulja iz jetre i hrskavice. Međutim, najveću pretnju ipak predstavlja ulov ajkula u azijskim zemljama zbog njihovih leđnih peraja.


Peraja karharinusa i čekićare su na ceni, kučina se uglavnom lovi zbog međunarodne trgovine njenim mesom, a raža je izuzetno tražena zbog svojih škrga koje se koriste za proizvodnju lekovitih napitaka u Kini.


Odluka o pooštravanju mera lova na ajkule i raže stupiće na snagu godinu i po dana pošto su države potpisnice CITES Konvencije usvojile odluku.


"Ova odluka predstavlja pobedu nauke nad politikom", smatra Korniš i dodaje da pravi rad tek predstoji, jer je neophodno da CITES-ova pravila počnu da se primenjuju i da ribarstvo postane održivo.


Prema izveštaju stručnjaka za ajkule pri IUCN-u iz 2014, gotovo jedna četvrtina svih vrsta ajkula i raža je na ivici opstanka, što pokazuje da čovek predstavlja mnogo veću pretnju po opstanak ajkula, nego što ajkule mogu ugroziti čoveka.

2024 © - Vesti online