Petak 12.09.2014.
14:10
Srna

Evo zbog čega Rusi cene Putina, a šta mu zameraju

Jak, harizmatičan lider, koga Rusi, za sada, ne bi menjali: Vladimir Putin
 

Ispitivanje Levada-centra pokazuje da Rusi jako cene Vladimira Putina zato što je učvrstio poziciju Rusije u međunarodnoj politici i podigao obrambenu sposobnost države.

Demokratija, političke slobode građana i borba s korupcijom su one sfere u kojima je Putin, prema mišljenju ispitanika, najmanje uspeo.

Rusi ga ne bi menjali

Sociološke ankete, koje je ranije proveo Sveruski institut za javno mnenje, potvrđuju da građani cene Putinovu "kompetentnost, usredsređenost na cilj, uključujući i pitanja spoljne politike". Više od polovine Rusa, prema tim aketama, trenutno ne vidi alternativu Putinu.

Rusi visoko ocenjuju odlučnost Putina u sirijskoj krizi, istupanje protiv spoljne vojne intervencije u Siriji te konstruktivnu poziciju Moskve na pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

U Putinova dostignuća ispitanici su svrstali i ekonomski razvoj države. Svaki četvrti Rus zadovoljan je povećanjem životnog standarda, rastom plata i penzija, poboljšanjem demografske situacije u državi...

Pozitivno su ocenjeni, prema mišljenju ispitanika Leveda-centra, i povećanje optimizma i nada za poboljšanje situacije u državi, jačanje morala, rešenje čečenskog problema, saradnja sa državama ZND-a. Jačanje vojne spremnosti i reformu oružanih snaga većina Rusa podržava.

Nezadovoljstvo i dalje uzrokuju korupcija, nesposobnost da se ograniči uticaj oligarha, loši uslovi za razvoj privatnog biznisa...

Harizmatičan lider, kao protivteža međunarodnoj zajednici

Sergej Mihev, direktor Centra za političku konjunkturu, smatra da se "jaka spoljna politika Vladimira Putina mora sviđati Rusima, jer u 1990-im država nije imala jakog i harizmatičnog lidera koji bi mogao biti protivteža čitavoj međunarodnoj zajednici".


"Predsednik se ne boji da da oštar sud o međunarodnim problemima i predlaže rešenja. U tome je uspeh njegove popularnosti" - smatra Mihev.

Ipak, Andrej Piontkovskij, politolog, smatra da je "rast ekonomskih pokazatelja sumnjiva kategorija te da danas ekonomisti, uključujući i vladu Rusije, govore o pogoršanju ekonomskih pokazatelja".

Piontkovskij smatra da je Putinova popularnost velika zbog pomoći federalnih medija i krivi Putina zbog "stvaranja neprijateljskih odnosa sa vodećim svjetskim državama".

S druge strane, Dmitrij Evstafjev, politolog i profesor na Višoj školi ekonomije, smatra da je Putin "u stanju da rešava probleme, te da sva pitanja i probleme u društvu razmatra kao mogućnosti, a kada nešto kaže - to i napravi".

2024 © - Vesti online