Petak 12.09.2014.
13:03
J. L. Petković - Vesti

Spomen ploča otetim novinarima skinuta po treći put

- Jedan meštanin Velike Hoče je primetio juče da ploče nema, a danas smo mi predstavnici srpske opštine Orahovac obišli mesto gde je postavljena. Zatekli smo otkopani temelj postolja, koji je bačen dvadesetak metara od mesta gde se nalazila, a sa betonskog temelja prerezano je i odneto metalno postolje zajedno sa bakarnom pločom. Tragovi u vlažnoj zemlji navode na pretpostavku da su počinioci ovog zlodela vukli ploču najverovatnije traktorom ili nekom drugom vučnom mašinom - kaže Marjan Šarić iz opštne Orahovac.


Informaciju je potvrdio i predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić.


- Ovo je treći put da odnose tu tablu. Prošle godine je "preživela" mesec i po dana, ove godine 20 dana. Policija godinama ignoriše naše zahteve i prijave, i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo. Mi tom tablom nikog ne želimo da provociramo, niti to radimo. Na tabli piše da tražimo naše kolege koje su na tom mestu poslednji put viđene i nećemo odustati od toga. Postavljaćemo je svake godine, sve dok se ne otkrije sudbina naših kolega koji su bili na novinarskom zadatku. Ovo sada nećemo prijavljivati policiji, ali hoćemo onima za koje smatramo da mogu da utiču na policiju da konačno pronađe i kazni one koji godinama ruše i odnose table. Policija ima naše prijave iz 2012. I 2013. godine, pa kad pronađe te table, onda ćemo im prijaviti I nestanak ove iz 2014. godine. Na kraju krajeva, ako je to ozbiljna policija ona će po službenoj dužnosti da otvori slučaji traži počinioce ovog nedela - rekao je Ničić.

Na mestu gde su novinari oteti, između sela Zočište i Orahovac, predstavnici Udruženja novinara Srbije 21. avgusta postavili su obeležje na srpskom i albanskom jeziku.


Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

2024 © - Vesti online