Četvrtak 11.09.2014.
16:39
Beta

Dodik pozvao Bošnjake: Šaljite decu u škole u RS

Srpska je spremna da uvaži specifičnosti, ali neće trpeti pritiske: Milorad Dodik
 

Dodik je posle sastanka sa šefom misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom rekao da se samo razgovorom može doći do rešenja koje će uvažiti propisana pravila i bez pritiska uvažiti određene specifičnosti.

"Želimo da napravimo potpuno neutralne uslove za obrazovanje. Naravno da želimo da uvažimo i specifičnosti koje postoje, ali to ne znači da se može vršiti pritisak na organe i institucije", naglasio je predsednik RS.

U Vrbanjcima kod Kotor Varoša ni ove školske godine na nastavu ne dolazi 140 bošnjačke dece, dok 94 bošnjačka učenika ne dolazi na nastavu u Konjević Polju kod Bratunca.

Njihovi roditelji traže uvođenje nacionalne grupe predmeta, kao i učenje "bosanskog" jezika, dok Ministarstvo prosvete RS predlaže da se jezik koji uče naziva "jezikom bošnjačkog naroda".

Šef misije OEBS-a Džonatan Mur je rekao da je tokom predizborne kampanje teško rešiti to pitanje, izrazivši spremnost da pomogne u rešavanju tog problema razgovorima na terenu sa roditeljima.

"Školstvo je emotivna stvar, ali takođe sve mora da bude u skladu s visokim standardima, zakonima i propisima", naveo je Mur.

Dodik i Mur razgovarali su u Banjaluci i o predstojećim opštim izborima u BiH, ocenivši da oni treba da se sprovedu u neutralnoj i poštenoj atmosferi.

"Veoma je važno u izborima i učešće zakonom predviđenih organa kao što je to Centralna izborna komisija, koja mora biti transparentna, efikasna i brza u davanju ocena o statusu izbora, a neće biti zanemarena ni uloga onih koji će doći da na demokratskoj osnovi posmatraju izbore i daju im dodatni legitimitet", rekao je predsednik RS.

Mur je naveo da je posmatranje predstojećih izbora prioritet misije OEBS-a u BiH.

2024 © - Vesti online