Četvrtak 11.09.2014.
14:28
Beta

Ruske trupe i dalje u Ukrajini?

Dok ukrajinski predsednik tvrdi da su se ruske trupe povukle, NATO poručuje da na istoku Ukrajine ima još oko 1.000 ruskih vojnika
 

Povodom izjave ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je većina ruskih vojnika napustila Ukrajinu, vojni izvor NATO-a rekao je agenciji Frans pres da Alijansa "nema takvih informacija" i dodao da bi to "bio korak u dobrom pravcu".

Prema Porošenku, "70 odsto ruskih snaga se povuklo" s ukrajinske teritorije. "To nam daje nadu u budućnost mirovne inicijative", rekao je on.

Moskva i dalje demantuje prisustvo svoje vojske na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini.

"Naša procena je da je prisustvo Rusa i dalje značajno na granici sa Ukrajinom", rekao je jedan oficir NATO i optužio "Rusiju da nastavlja da pobunjenicima obezbeđuje sofisticiranu vojnu opremu".

Porošenko: Ruske snage se povukle iz Ukrajine

Taj izvor je istakao da "NATO i dalje poziva Rusiju da pronađe političko rešenje za krizu, u dogovoru s međunarodnom zajednicom i ukrajinskom vladom", dodajući da je NATO "i dalje veoma zabrinut rusko-ukrajinskom krizom".

Ukrajinska vlada je u četvrtak je prvi put priznala da su proruski pobunjenici proširili kontrolu nad istočnom ukrajinskom granicom s Rusijom, do Azovskog mora.

"Taj deo granice se sada nalazi pod kontrolom proruskih plaćenika", rekao je novinarima portparol vojske Andrij Lisenko.

2024 © - Vesti online