Četvrtak 11.09.2014.
14:18 >> 16:54h
Beta

Sankcije Rusiji u petak stupaju na snagu?

Očekuje se da predsednik Evropskog saveta "objasni" odluku o stupanju sankcija na snagu: Herman Van Rompej
 

U saopštenju se ističe da će Evropska diplomatska služba (EEAS) vršiti procenu sprovođenja mirovnog plana u Ukrajini i da bi EU mogla do kraja septembra da suspenduje sankcije ukoliko bude utvrđeno da se mirovni plan poštuje.

"Ukoliko situacija na terenu to dozvoli, Evropska komisija i EEAS treba da iznesu prijedloge za izmenu, suspenziju ili ukidanje usvojenih sankcija", navodi se u saopštenju.

Odluka je doneta da se bi se zadržao pritisak na Moskvu i pored početka smirivanja situacije na istoku Ukrajine, naveo je jedan od izvora.

Mere čiji će detalji biti poznati tek kad u petak budu objavljene u Službenom glasniku Unije, čime i stupaju na snagu, usvojene su zvanično još 8. septembra.

Kažnjavaju Ruse, uništavaju sebe

EU je 8. septembra odobrila uvođenje novog niza sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize, ali je precizirala da će sačekati nekoliko dana sa sprovođenjem tih kaznenih mera kako bi dala Moskvi vremena da nastavi mirovne napore.

Ambasadori zemalja EU nastavili su razgovore o tome kada će biti primenjene sankcije o čemu nisu uspeli da se dogovore u sredu.

Nesloga u EU: Nema dogovora o novim sankcijama Rusiji

Novi paket sankcija EU uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku - vojnu i civilnu upotrebu i osetljivu tehnologiju, a proširen je spisak ličnosti kojima se zamržava imovina u inostranstvu i zabranjuje da putuju u EU.

Kako je bilo najavljeno, nove sankcije Rusiji obuhvataju i velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom.

2024 © - Vesti online