Četvrtak 11.09.2014.
02:07
Vestionline

Može li Srbija da sruši i "galske petlove"?

Mirosla Raduljica u duelu sa Francuzima u grupnoj fazi takmičenja na SP u Španiji
 

Zvanični evropski prvak, uprkos nekolicini igrača iz NBA lige (Nikolas Batum, Jan Mahinmi, Evan Furnije, Boris Dijao, Rudi Gober) u Španiju je stigao značajno oslabljen, pošto za "trikolore" ne igraju plejmejker Toni Parker i centar Čikago Bulsa Joakim Noa.

Uprkos odsustvu Parkera, što predstavlja veliki problem za selektora Vensana Kolea, kao i manjak dobrih šutera, ''galski petlovi'' obiluje izuzetnim atletama, što su na svojoj koži osetili Španci u četvrtfinalu Mundobasketa. 

Pregažene "karioke": Srbija u polufinalu SP protiv Francuske!

Srbija je u grupnoj fazi izgubila od Francuske 74:73, a koban po "orlove" bio je nekadašnji igrač Partizana, Žofri Lovernj, koji je sa linije slobodnih bacanja, posle sporne odluke italijanskog sudije, doneo trijumf "trikolorima". U grupnoj fazi, Francuska je poražena od Brazila i Španije i kao treća u grupi A otišla je u osminu finala gde je pobedila Hrvatsku. A onda šok u četvrtfinalu, "galski petlovi" su izbacili prvog favorita za titulu, domaćina Španiju.

Pročitajte još:

Francuzi šokirali svet i pobedili Špance

Đorđević: Teo je lider, sve igrače volim!

FOTO: Ovako slave "orlovi"

U odsustvu Tonija Parkera, prva zvezda tima je Boris Dijao, koji je ove sezone osvojio šampionski prsten u NBA sa San Antonijom. Tu je i krilo Portlanda Nikolas Batum, a za šuteve iz daljine zadužen je bek Denvera Evan Furnije. Važni šrafovi "trikolora" su i Tomas Ertel, Rudi Gober i Mikel Želabal. Dodatnu čvrstinu u reketu Francuza donose upravo mladi Gober, iskusni Floran Pijetrus i do skoro krilni centar Partizana, a sada Himkija, Žofri Lovernj.

Znamo da Srbija u timu ima pobednike, igrače inspiracije, trenutka: Miloš Teodosića (setite se samo trojke u Turskoj 2010. godine protiv Španije u četvrfinalu SP), Bogdana Bogdanovića, jednog od najboljih bekova Evrope, Miroslava Raduljucu, željnog da pokaže da više nije samo talentovan već da postaje "igračina". Tu je uvek miran i "hladan" u ključnim trenucima Nemanja Bjelica, "ratnici": Nikola Kalinić, Stefan Marković i Stefan Jović, "džokeri" spremni svaki sekund proveden na parketu da iskoriste na najbolji način: Marko Simonović, Raško Katić, Stefan Birčević i Vladimir Štimac.

Šanse su 50-50. Nema favorita. Prednost Francuske je iskustvo i snaga, naša mladosti i lucidnost. Ko će do finala i verovatno duela sa američkim NBA zvezdama znaćemo u petak nešto pre ponoći. SREĆNO "ORLOVI"!

2024 © - Vesti online