Sreda 10.09.2014.
17:34
Srna

Al Kaida i dalje pretnja po svet

Olabljena, ali i dalje prisutna: Al Kaida
 

Al Kaida danas više nije ista kao 11. septembra 2001, jer je tada imala sedište u Avganistanu i snažnog lidera Osamu bin Ladena, koji je naredio napade na zapadne prestonice.

Rukovodstvo Al kaide protjerano je iz nekadašnjih utočišta u Avganistanu i dodatno je oslabljeno napadima bespilotnih letelica u susjednom Pakistanu, objavio je "Ju-Es-Ej tudej", uoči 13 godina od terorističkih napada u SAD.

Međutim, Al Kaida je 2011. godine iskoristila haos stvoren "Arapskim prolećem" i potom se pridružila pobunjeničkim grupacijama koje kontrolišu teritorije širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka - u Nigeriji, Maliju, Libiji, Somaliji, Jemenu, Siriji i Iraku.

Analitičari ističu da višestruke oružane grupacije predstavljaju veliku opasnost po američke saveznike u regionu i Evropi.

"Al Kaida je oslabila, ali su njeni ogranci ojačali", ističe analitičar za terorizam Patrik Džonston.

Napade 11. septembra 2001. godine naredio je lider Al Kaide Osama bin Laden, koji je odgovoran i za udare na američke mete u Kemenu, Tanzaniji i Jemenu. Bin Laden je želio da izazove američki odgovor, čime bi izazvao antiameričke osećaje i stvorio pokret koji bi srušio režime u arapskom svetu.

Napadima sa četiri oteta aviona 11. septembra 2001. godine oborene su zgrade Svjetskog trgovinskog centra (STC) u Njujorku, napadnut je Pentagon, a jedan od aviona pao je u polje u Pensilvaniji. U napadima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Posle napada na SAD, tadašnji predsednik Džordž Buš naredio je invaziju na Avganistan posle čega je sa vlasti svrgnut talibanski režim i uklonjeno je utočište za islamske ekstremiste.

Od tada, izvršeno je više stotina specijalnih operacija i napada bespilotnim letjelicama na rukovodeće ličnosti Al Kaide. Bin Laden je ubijen u operaciji američkih komandosa u maju 2011. godine.

2024 © - Vesti online