Četvrtak 11.09.2014.
08:48
J. L. Petković - Vesti

Trebalo je reagovati na muftijinu paradu

Darko Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost
 

Ko stoji iza toga?
- To je organizovana sistemska operacija iza koje stoji neka jača sila od one koju mi pretpostavljamo. Ko god da stoji, iznenađuje neefikasnost i nemoć Srbije i njenih institucija da se suprotstave jednom takvom izazovu. Glavna žrtva su muslimani i njihova deca, a već vidimo da mladići iz Novog Pazara ginu u Siriji i Iraku. To je najkrvaviji muslimansko-muslimanski sukob gde jedni drugima ruše džamije, kolju se, pale, odsecaju glave, ono što su radili Srbima u Bosni.

Da li je ugrožena država Srbija?
- Ta fundamentalna zadojenost je pretnja po bezbednost Republike Srbije. I zato je kritika na račun čitavog bezbedonsnog sistema koji je zakazao. Ne radi se o represivnim merama koje treba da izvodi policija. Kad dođe do represivnih mera, znajte da ste došli do kraja i da su šanse male šanse da pobedite. To je poslednja faza.


Smatrate da politički vrh nije reagovao na pravi način?
- Videli smo da ni premijer ni predsednik Srbije nemaju odgovor na celokupnu situaciju, da su oni samo prešli preko toga. To je apsolutna nemoć države da zaštiti svoje građane. Drugo, bliži se Generalna skupština UN. Mi treba da pitamo javno - da li će predsednik i premijer Srbije ili već ko bude nastupao da se obrati protivterorističkom komitetu Saveta bezbednosti UN?! Malo njih i zna da takvo telo postoji.
 

Muslimani najveća žrtva

Veoma je bitno da razgraničimo islam kao veliku svetsku religiju i muslimane, i islamske fundamentaliste i teroriste. Tu mora da se povuče oštra granica. Glavne žrtve islamskih fundamenatalista, pripadnika Al Kaide i onih koji su proglasili kalifat su pripadnici muslimanske zajednice. Oni žele da postojeće muslimane radikalizuju, da njihova deca postanu topovsko mesto, da idu da ginu, što je potpuno suprotno esenciji svake religije.

2024 © - Vesti online