Sreda 10.09.2014.
16:37
Beta, Srna

Rusija ograničila isporuku gasa Poljskoj?

Ograničena isporuka gasa Poljskoj, kako bi se omeo povratni protok ka Ukrajini
 

"Rusija je počela sa ograničenjem isporuke gasa Poljskoj kako bi bio ometen povratni protok ka Ukrajini. Poljska je obustavila povratni protok ka Ukrajini od oko četiri miliona kubnih metara", rekao je Prokopiv.

Prema njegovim rečima, isporuke gasa iz Poljske mogle bi biti nastavljene u naredna dva dana. On je dodao da nije ugrožen dotok gasa iz Slovačke.

Nešto ranije zvaničnik "Ukrtransgasa" rekao je da u protekla dva dana nije primećeno smanjenje povratnog protoka gasa iz članica EU.

Zvaničnik je reagovao na komentare poljske kompanije "PGNIG" da je od početka sedmice uočeno smanjenje isporuke gasa iz "Gasproma".

Naime, kako je navela ta kompanija nešto ranije, Ruski "Gasprom" smanjio je za 24 odsto isporuku gasa Poljskoj.

"U utorak je zabeležno smanjenje isporuke od 24 odsto u odnosu na poručene količine" na gasovodu koji prolazi preko Ukrajine i Belorusije. navodi se u saopštenju "PGNiG-a".

Kako se dodaje, poljska naftna kompanija utvrđuje uzroke ovog smanjenja, da li su tehničke ili trgovinske prirode. U ponedeljak je konstatovano smanjenje isporuke gasa od oko 20 odsto. Portparol "PGNiG-a" je rekao da se taj nedostatak nadoknađuje isporukama gasa sa juga i sa zapada, ne navodeći detalje.

Gasprom nije izdao saoštenje u vezi sa ovom informacijom, ali se nezvanično saznaje u toj kompaniji u Moskvi da se navodi poljske kompanije proveravaju.

Poljska, koja zavisi dosta od ruskog gasa, založila se za jačanja sankcija Moskvi zbog situacije u Ukrajini i pruža podršku prozapadnim vlastima u Kijevu.

Poljska godišnje troši 16 milijardi kubnih metara gasa, od čega dve trećine stiže iz Rusije.

2024 © - Vesti online