Sreda 10.09.2014.
15:26
Beta

DS: Mogu razgovori, ali ne koalicija sa SNS

Neće dopustiti "uvlačenje" SNS u pokrajinsku vlast: Bojan Pajtić
 

"DS se kao odgovorna politička organizacija uvek odaziva na svaki poziv koalicionih partnera. Ali, nismo spremni da učestvujemo u konstituisanju nove parlamentarne većine, u koju bi ušao i SNS", rekao je Pajtić za agenciju Beta.

On je kao "neprihvatljivu" ocenio logiku da je preduslov saradnje republičkih organa vlasti sa pokrajinskim to da se u Vojvodini promeni politička struktura koja je na vlasti.

Pastor tražio sastanak

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uputio je u sredu pismo predsednicima stranaka koje imaju svoje poslanike u pokrajinskom parlamentu, s pozivom na razgovore o budućnosti vojvođanskih vlasti.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da u utorak, 16. septembra, očekuje da oni ili njihovi izaslanici dođu na razgovore u Skupštini Vojvodine. Dodao je da je ideja da se zajednički, kroz programsku vladu, u kojoj će učestvovati svi kojima je značajno rešavanje važnih pitanja, dođe do rešenja.

"To je za jednu državu koja pretenduje da bude pravna i evropska potpuno neprihvatljiva argumentacija. Saradnja republičkih i pokrajinskih institucija je obaveza, jer je u interesu građana. To ne može biti stvar političke volje i uskog partijskog interesa", kazao je Pajtić.

Potpredsednik demokrata Borislav Stefanović takođe se oglasio povodom poziva predsednika SVM i vojvođanskog parlamenta Ištvana Pastora, i kazao da taj razgovor razume kao pokušaj dogovora o koncentracionoj vladi u Vojvodini koja je neprihvatljiva za demokrate.

"Naš stav o koncentracionoj vladi je jasan: mi ne možemo sa SNS praviti bilo kakvu koaliciju ili dogovor zato što se izuzetno programski, idejno, kadrovski razlikujemo od njih, razlikujemo se u smislu pogleda na budućnost Vojvodine i njenih ovlašćenja. Poziv je poziv, ali rezultat razgovora je nešto sasvim drugo", rekao je Stefanović.

Potpredsednik DS je rekao da veruje i očekuje da tradicionalni koalicioni partneri demokrata neće dozvoliti da se ide u koncentracionu vladu ili koaliciju sa SNS koja, kako je kazao, nema ni program ni rešenje za Vojvodinu i koja samo želi da obori legalnu vlast izabranu 2012. godine.

"Verujem da će se naši tradicionalni partneri NDS, LSV i SVM odupreti tome i siguran sam da neće praviti koaliciju ili dogovor sa SNS koja to radi samo zbog otimanja vlasti", rekao je Stefanović.

2024 © - Vesti online