Sreda 10.09.2014.
09:56
politika.rs

Vatikan otvara deo arhive na molbu SPC

SPC traga za dokumentima spaljenim u bombardovanju Narodne biblioteke. I za čim još?
 

Nadbiskup Bruges je potvrdio da je o ovoj temi razgovarao tokom susreta sa patrijarhom Irinejem i procenjuje da će priprema za otvaranje arhiva za taj period trajati oko godinu i po dana.

"Govorili smo o mogućnosti da su primerci pojedinih dokumenata, koji su uništeni tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbija na početku Drugog svetskog rata, možda sačuvani u vatikanskoj kolekciji. Ne znam da li ima takve građe, jer biblioteka Vatikana ima više od 45 kilometara polica", rekao je Bruges za "Politiku".

On je napomenuo da je papa Franjo ranije najavio otvaranje arhiva koji se tiče holokausta i uloge pape Pija Dvanaestog u tom periodu.

"Odluka da deo kolekcije arhiva postane dostupan istraživačima uvek je politička, uvek je ostavljena papi. Papa Franja mi je rekao da se slaže da se ovaj deo arhiva učini dostupnim i sva dokumenta iz ovog istorijskog perioda, osim onih koja se odnose na lični život pojedinca", objasnio je Bruges.

Bruges je prvi arhivar Vatikanske biblioteke koji je boravio u Beogradu. On je naglasio srdačnost s kojom je primljen u Srbiji i u Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i dodao da je sastanak sa patrijarhom Irinejom trebalo da traje samo pola sata, a trajao je skoro dva sata.

2024 © - Vesti online