Sreda 10.09.2014.
09:10
Z. Mirković - Vesti

Sinu kašikara za ubistvo Srbina

Iz Hrvatske sinu doneo kašikaru kojom je ubio Zlatka Novakovića (Foto: Ilustracija)
 

Da podsetimo, Zlatko je ubijen u kolima hicima iz pištolja u potiljak. Valdemar je ranjen hicem iz pištolja, a onda je u kola ubačena kašikara kako bi se uništili tragovi. Nakon opsežne istrage policija je ušla u trag ubici, a onda se ispostavilo da je reč o obračunu učesnika u švercu dizela u Austriju.


Milan H, taksista, branio se pred sudom da nije znao da sin priprema ubistvo. Ispričao je da je Kristijan H. rekao da mu prete. Tražio je da mu otac donese ručnu bombu da se odbrani. Međutim, Milan H. tvrdio je da njegov sin nijednog trenutka nije govorio o ubistvu.

Milan H. ispričao je sudijama da je u Hrvatskoj kod prijatelja video kašikaru koja je "iz dekorativnih razloga bila postavljena u prozor". Kupio je tu bombu za svega jednu kunu i objasnio da je to bila stara, zarđala kašikara. Kad je došao kući u Austriju, predao je bombu sinu.

Druga bomba u podrumu


Posle zločina, Kristijan je ocu predao eksplozivnu napravu koju nije koristio. On je nameravao da time ubije Zlatka i Valdemara, a tužilac kaže da je odustao zbog kolateralne štete koju bi bomba napravila.
Njegov otac je sportsku torbu sa bombom sakrio u podrumu zgrade u kojoj živi. Tu je bila tri meseca, a onda je Kristijan uhapšen i policiji ispričao i taj detalj.

Iskaz Milana H. razlikuje se od optužnice u kojoj se navodi da je Kristijan H. sam otputovao kod očevog prijatelja oca u Hrvatsku i nabavio ispravnu kašikaru.


Uprkos tome, državni tužilac Leopold Bin prihvatio je da Milan H. nije znao da će njegov sin počiniti zločin.


- On je od početka negirao da je znao šta se sprema. Nije nam pošlo za rukom da dokažemo da to nije istina - konstatovao je Bin.


Kristijan H. naći će se pred sudom 12. novembra zbog ubistva Zlatka i Valdemara, a zbog saučesništva odgovaraće njegova starija sestra i prijatelj.

2024 © - Vesti online