Sreda 10.09.2014.
08:52
D. N. Petrović - Vesti

"Zukorlić podržava i huška vehabije u Crnoj Gori"

Prozvao Islamsku zajednicu Srbije: Rifat Fejzić
 

- Islamska zajednica u Srbiji permanentno je u Crnoj Gori podržavala te marginalne i radikalne grupe i sve one koji su bili u neslaganju sa ovdašnjom islamskom zajednicom. Ja bih to pre svega nazvao zloupotrebom Kurana, ti ljudi će u prostorijama džamija organizovati nekakve kurseve za našu decu, među njima je puno onih koji su već tamo gde ne bi želimo da budu ili su na tom putu - istakao je Fejzić naglasivši da su radikalisti imali više napada na verske službenike i da su dolazili u sukobe sa vernicima zbog čega je morala da interveniše i policija.


Reis Fejzić nema tačne informacije koliko vehabija, selefija i drugih radikalnih islamista deluje u Crnoj Gori. Podatke ne saopštava ni Nacionalna služba bezbednosti Crne Gore(ANB) koja prati situaciju i tvrdi da vehabije i drugi verski ekstremisti zasad nisu pretnja državi.


Prema nezvaničnim informacijama, u Crnoj Gori deluje između 1.500 i 1.700 muslimanskih ekstremista. Glavna uporišta su im Plav, Rožaje i Ulcinj. Poslednje veće okupljanje imali su u Plavu, nekoliko vehabija ratuje u Siriji i Iraku na strani Islamske države, neki su poginuli, a neki su se vratili u Crnu Goru.


Iz štaba muftije Muamera Zukorlića još nema odgovora na optužbe reisa Fejzića sa kojim je Zukorlićeva opcija već duže vremena u sporu, jer jedan polažu pravo na sever Crne Gore koji muftija Zukorlić smatra delom Sandžaka, Fejzić se zalaže za nezavisnu islamsku zajednicu u Crnoj Gori, a Zukorlić za to da islamska zajednica u ovoj državi bude pod patronatom IZ BiH.

"Zarazio", pa ih prodao?

Zukorlić do sada nikada javno nije podržao vehabije, niti njihov odlazak u Siriju i Irak. Jedno vreme bio je u sporu sa novopazarskim vehabijama, čak je tvrdio da hoće da ga ubiju, neke od vehabija zbog toga još leže u zatvorima Srbije. Međutim, neke vehabije tvrdile su na suđenjima da im je Zukorlić doneo ovu ideologiju, a da se potom, kad mu je odnekud priprećeno, od njih distancirao i poslao ih u zatvore.

2024 © - Vesti online