Utorak 09.09.2014.
09:29
blic.rs

Putinov plan za Ukrajinu u jednoj rečenici

Vladimira Putin teži tome da se stvori autonomija jednog dela unutar Ukrajine ili čak anektiranje teritorije koja bi povezivala Rusiju i Krim
 

Trenutni prekid vatre u Ukrajini još uvek se održava, ali politički kompromis i rešenje još uvek su daleko.

Jurij V. Lutšenko, ključni savetnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka kaže da bi stvaranje specijalnog autonomnog regiona na istoku bio "kancerogeni tumor u ukrajinskom organizmu".

Dodao je i to da će Ukrajina otvoriti vrata čak i "Kremljom zatrovanim separatistima iz Donbasa", onda kada im životni standard bude dovoljno privlačan, a zauzvrat će morati da prihvate da žive u "evropski opredeljenoj Ukrajini".

Ipak, Vladimiru Putinu mnogo stvari ide u korist, od implodirajuće ukrajinske ekonomije, preko činjenice da se zima polako približava, do toga da ukrajinska vojska deluje istrošeno.

- Putinov cilj, između ostalih, može biti i zamrzavanje sukoba sa Kijevom, koje bi rezultiralo otcepljenjem, tačnije nezavisnom autonomijom jugoistočnog dela Ukrajine, ili čak anektiranje teritorije koja bi povezivala Rusiju i Krim. Druga opcija bi znatno pogoršala ratnu situaciju - završio je svoj intervju za Njujork Tajms Aleksandar Barunov.

2024 © - Vesti online