Utorak 09.09.2014.
05:45
B. Božin - Vesti

Frankfurt: Uhapšeni teroristi iz Somalije na aerodromu

Policijska akcija odigrala se na aerodromu u Frankfurtu
 

Pripadnici Savezne kriminalističke službe su priveli trojicu osumnjičenih u subotu, nešto posle 18 časova, neposredno po njihovom sletanju iz kenijskog lučkog grada Mombase. Muškarci, stari između 23 i 28 godina, prethodno su se borili u terorističkoj miliciji Al-Šabab u Somaliji. Bezbednosne službe su ranije upozorene da se ova trojica radikalnih islamista nalaze na letu za Nemačku.


Uprkos hapšenju, protiv osumnjičenih nema konkretnih dokaza, a optužnica da su pripremali nasilje koje ugrožava državnu bezbednost, ne odnosi se isključivo na Nemačku, piše "Velt".

Teroristi Al-Šababa su 2011. godine proterani od strane vojnika Afričke unije iz somalijske prestonice Mogadiša i od tada su aktivni u drugim regionima zemlje. Prošle nedelje je počela vojna ofanziva protiv poslednjih utvrđenja terorista na jugu, ali je takođe stalno dolazilo do njihovih akcija u Mogadišu, kao i u susednoj Keniji.


Teroristi su pre par dana izgubili vođu Ahmeda Godanu, koji je nastradao u napadu američke bespilotne letelice (drona) i zakleli su se na Tosvetu. Ekstremista Ahmed Umar

Ratuju u Siriji

Nemačka državna bezbednost pomno prati kretanje islamista u pravcu Sirije, koje je naglo poraslo proteklih meseci. Više od 400 njih je iz Nemačke otišlo tamo da se bori (od početka konflikta 2011. godine), a istovremeno je registrovano više od 50 povratnika sa tamošnjeg fronta.

- poznat i kao Abu Ubaida - trebalo bi da preuzme vođstvo u Somaliji. Potencijalni cilj osvete terorista mogle bi da budu zdravstvene ili obrazovne institucije, upozorila je somalijska vlada.


Hapšenje u Frankfurtu je uspeh nemačkih bezbednosnih službi, ističe "Velt", jer je Nemačka već par godina cilj radikalnih islamista. Do sada su, na sreću, svi pokušaji ili osujećeni ili su prošli neuspešno. Ovaj dnevnik podseća da je u martu 2011. kosovski Albanac ubio dvojicu američkih vojnika na frankfurtskom aerodromu, a juče je u Diseldorfu počeo proces protiv pokušaja bombaškog napada na Glavnoj železničkoj stanici u Bonu.

2024 © - Vesti online