Utorak 09.09.2014.
10:10
Ž. Marković - Vesti

Bosnić putovao više od Lagumdžije

Svetski putnik: Bilal Bosnić
 

Proteklih dana tužioci su intenzivirali istragu protiv uhapšenih vehabija i došli do zapanjujućih podataka. Tako je Bosnić, koji se vodi kao neformalni vođa vehabijske zajednice u BiH, a predstavlja se kao obični poljoprivrednik, u protekle četiri godine konstantno putovao svetom.


- Bilal Bosnić je putovao svetom više od ministra spoljnih poslova BiH. Nedavno se vratio sa turneje po Skandinaviji - izjavio je tužilac Dubravko Čampara.


Tokovi novca koji je Bosniću poslužio da putuje više od šefa diplomatije BiH Zlatka Lagumdžije još se istražuju. Inače, petorku koja je ostala iza rešetaka Tužilaštvo BiH vidi kao glave organizacije koja je vrbovala državljane BiH za odlazak na strana ratišta i finansirala te aktivnosti.


- Praćeno je kretanje uhapšenih, njihovi prelasci granica, telefonski razgovori i pisma. Bilal Bosnić je imao veliki autoritet, a njegova predavanja imala su za cilj regrutaciju mladih ljudi za odlazak na strana ratišta. Tužilaštvo ima dokaze da je Bosnić od jednog Kuvajćanina u samo jednoj transakciji dobio više od 100.000 maraka - rekao je Čampara.


Kako nezvanično saznajemo, Bosnić je, osim po Norveškoj i Švedskoj, proteklih godina često putovao i po Nemačkoj, a u Austriji se osećao kao domaći, zbog velikog broja pripadnika vehabijskog pokreta u toj zemlji. Svoja predavanja često je držao po dijaspori, uglavnom među istomišljenicima, a tužilaštvo istražuje da li je imao direktne veze sa odlascima ratnika iz drugih evropskih zemalja u Siriju i Irak.
 

Pogibija Fojnice pokrenula akciju

Akcija hapšenja vehabija po BiH pokrenuta je nakon što je objavljeno da je Emrah Fojnica, kojem se sudilo zajedno sa Mevlidom Jašarevićem za napad na američku ambasadu, poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku. Podsetimo, u akciji "Damask" priveden je i njegov otac Hamdo, ali je on odmah pušten.

 

2024 © - Vesti online