Ponedeljak 08.09.2014.
19:12
Beta

Vojnici Srbije u mirovnoj misiji EU

Vojska Srbije već je učestvovala u misiji u Libanu
 

Učešće u te dve operacije nije predviđeno godišnjim planom upotrebe Vojske i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2014. godini.

Ministar odbrane Bratislav Gašić obrazložio je poslanicima odluku kojom je planirano upućivanje do 75 pripadnika Vojske Srbije u te dve misije u Centralnoafričkoj Republici.

U obrazloženju odluke navodi se da učešće Vojske Srbije u te dve operacije UN i EU pokazuje da je Srbija aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti u svetu.

Za učešće Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici i vojnoj misiji EU u toj zemlji potrebno je 74,3 miliona dinara.

Iz budžeta Srbije biće obezbeđeno 44,4 miliona dinara dok će preostalih 29,8 miliona dinara biti obezbeđeno od uplate iz UN na ime nadoknade za učešće pripadnika Vojske Srbije u toj misiji UN.

Gašić je poslanicima obrazložio i potvrđivanje više sporazuma među kojima su potvrđivanje Bezbednosnog sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, kao i sporazumi s vladama Makedonije, Slovenije i Češke o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Ministar je obrazložio i potvrđivanje Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, kao i potvrđivanje Sporazuma s Mađarskom o socijalnoj sigurnosti.

2024 © - Vesti online