Ponedeljak 08.09.2014.
11:51
Srna

“Kijev mora da obnovi porušene gradove“

Sledi period obnove: Gradovi na istoku Ukrajine su porušeni, uništeni su objekti, fabrike i infrastruktura
 

"Osim zgrada na jugoistoku Ukrajine, uništeni su i proizvodni pogoni i tu će biti veliki problem obnove, ali o tome mora da se brine Kijev, ako vlasti te zemlje veruju da su ti regioni dio Ukrajine", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je istakao da oni koji donesu odluku da koriste artiljeriju, tenkove i vojne avione protiv svojih građana i gradova moraju da budu svesni da će za to "da plate ogromnu ekonomsku cenu".

"Snage koje ohrabruju takvo ponašanje moraće da doprinesu obnovi, ali mi tu pomoć još ne vidimo", rekao je on, dodajući da će Rusija pomoći jugoistoku Ukrajine i da to već čini.

Humanitarna tragedija: Istok Ukrajine napustio je veliki broj građana
 

On je za list "Vedomosti" naglasio da je Rusija do sada za ukrajinske izbjeglice izdvojila milijardu rubalja (27 miliona dolara).

"To je humanitarna tragedija, reč je o ogromnim novčanim sredstvima. Morao sam da donesem veliki broj odluka povezanih sa finansiranjem boravka izbeglica na našoj teritoriji", rekao je Medvedev, dodajući da su najveća državna sredstva upućena u region Rostova, koji je na granici sa Ukrajinom.

U žestokim sukobima proruskih snaga na jugoistoku Ukrajine i ukrajinskih vojnika do sada su poginule stotine civila, uništeni su objekti i infrastruktura, a stotine hiljada ljudi je pobjeglo, podsjeća Itar tas.

2024 © - Vesti online