Ponedeljak 08.09.2014.
09:31 >> 13:27h
Beta, Srna

Ukrajina: Na snazi primirje, uz sporadičnu pucnjavu

Na istoku Ukrajine protekla mirna noć, nije bilo novih sukoba
 

Rojtersov izveštač čuo je artiljerijsku paljbu rano jutros u istočnom dijelu Marijupolja, luke na Azovskom moru u blizini granice sa Rusijom. I proruski borci i ukrajinska vojska tvrde da poštuju primirje.

Pres centar ukrajinske vojske saopštio je da je noćas bilo kršenja primirja na pet lokacija, dok su proruski borci optužili vojsku da priprema upad u grad u blizini Donjecka. Nema informacija da je noćas bilo ljudskih žrtava.


U subotu se primirje uglavnom poštovalo, osim u Mariupolju, gde je u u sukobima poginula jedna žena, a oko aerodroma u Donjecku, na istoku Ukrajine, u subotu se nastavila artiljerijska bitka.

Sporazum o prekidu vatre u petak su postigle Vlada Ukrajine i proruski separatisti. U borbama na istoku Ukrajine od aprila je poginulo 2.600 ljudi.

BBC navodi da je predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se nalazi kod aerodroma u Donjecku, ocenio da kršenje primirja nije dovoljnog obima da bi sporazum propao.

Ništa od primirja: Granate na Donjeck

On je rekao da su ukrajinske snage na aerodromu u Donjecku i da je artiljerijska vatra koja se uglavnom čuje iz pravca aerodroma, izazvala požare u okolnim selima.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert izjavio je da prekid vatre između ukrajinskih vlasti i proruskih snaga nije dovoljan, pošto treba rešiti i ostala pitanja, poput kontrole granica i razmene zarobljenika.


"Nije reč samo o ovom jednom pitanju, prekidu vatre. Postoji duga lista stvari koje su dogovorene, a tek treba da budu primenjene, ne samo prekid vatre", rekao je Zajbert.

Sličan komentar dao je i švajcarski predsednik Didije Burkhalter, koji predsedava OEBS-om.

On je rekao da nije optimista u vezi sa primirjem u Ukrajini, s napomenom da sam prekid vatre nije dovoljan, nego da obe strane treba da se založe za političko rešenje.

Žena poginula u sukobima u Mariupolju

Ambasadori članica EU u petak su utvrdili nove ekonomske sankcije protiv Rusije zbog narušavanja suvereniteta Ukrajine, ali da li će stupiti na snagu, u velikoj meri zavisi od toga da li će se dosledno poštovati prekid vatre.

EU je u nedelju saopštila da je "spremna da preispita" odluku o novim sankcijama koje je najavila protiv Rusije, ako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini "održi" i ako mirovni pregovori počnu.

2024 © - Vesti online