Nedelja 07.09.2014.
11:20
Srna

U Siriji se bori oko 40 Vehabija iz Raške oblasti

Nedavno je na Kosovu izvršena akcija hapšenja gde je privedeno više od 40 džihadista, dok se za 17 osoba još uvek traga
 

"Operativni podaci govore da je njih oko 40 otišlo, pojedinačno ili po dvojica, preko Turske do Sirije. Desetak ih se vratilo jer je bilo razočarano stanjem na terenu", rekao je izvor lista iz bezbedonosnih struktura.

Države bivše Jugoslavije i još neke balkanske države razmenjivale su spiskove radikalnih islamista kako bi ih zaustavili na svojim granicama, a najveću opasnost, prema rečima operativaca i stručnjaka za bezbednost, predstavljaju povratnici sa ratišta koji su okrvavili ruke.

U tekstu se napominje da za sada najveći broj radikalnih islamskih boraca iz Evrope u Siriji i Iraku čine Albanci i do sada je privedeno više od 40 osumnjičenih za krivična dela organizovanja i učestvovanja u terorističkoj grupi, dok se za 17 osoba traga.

Pročitajte još:

* Imam iz Gnjilana vrbovao džihadiste na KiM

* Pohapšeno 40 džihadista na Kosovu

* “U Srbiji postoje punktovi za regrutaciju ekstremista“

* “Kosovo je najveća baza radikalnog islama na Balkanu“

List navodi da je među predvodnicima radikalnih islamskih ideja nekoliko imama, među kojima se posebno ističe gnjilanski Zekerija Ćazimi, učitelj dosad najpoznatijeg albanskog borca u Siriji Lavdrima Muhadžerija, koji je nedavno ubijen u sukobima u toj zemlji.

Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenio je da su obučeni pojedinci "zadojeni" radikalnim idejama veoma opasni, jer im treba samo korak do terorističke akcije.

"Suština svake akcije protiv takvih grupa je da im se preseku tokovi novca i uhapse vođe, koji su, nažalost, često verski lideri", upozorio je Radovanović.

Analitičar Škeljzen Malići očekuje da akcija prištinskih vlasti, koje na inicijativu zapadnih zemalja hapse radikalne islamiste, bude usmerena ka predvodnicima radikalnih pokreta koji regrutuju mlade ljude, odnosno ka imamima koji žele da zloupotrijebe društvo na Kosovu i šire radikalne ideje.

2024 © - Vesti online